A mefiblog főszerkesztősége egy minimál házibuliban társasjáték és beszélgetős valamint sajtfondüs partit tartva búcsúztatta az óévet, Áder János beszédét sajnos nem hallva a szaggató internetes videófolyam hibájából. Taxit elsőre látszólag könnyen rendeltek, de a kocsi mégsem érkezett meg, végül a Blaha Lujza téren leintve, mint az állatok szálltak be egy járműbe, hogy a 2013-as évben először köszöntsék az álmából felébredő ezek mi a fenét hisztériáznak már megint hajnal ötkor tekintetet vágó macskaállatot.
És a szokásos kép után, sport valamint időjárásjelentés, a 2013-as évben is változatlanul női mellekkel.
Deszkléjmör, apró megjegyzés: a kép 2008 óta szerepel más és más színekben valamint betűtípussal a blogon, ahogyan »tavaly«, úgy idén is. A boldog új évet kívánok rövid formában A magyar helyesírás szabályai szerint továbbra is B. ú. é. k., de amint a Wikipedia oldalán olvashatjuk, ezt mindenki magasról, így a lényeg úgy is az, hogy BUJJÉK bele a pulóverbe, meg az Ördög.
2006-ban készítettem egy fotót az egyik kedvenc karácsonyfadíszemről, azóta ezt minden évben megismétlem, így ahogyan »tavaly is« , úgy idén is itt a szokásos kép:
Imádom a karácsonyt, pedig nem vagyok vallásos, azon túl, hogy megkereszteltek anno. A karácsony nálam a hagyományokról, az évről-évre ismétlődő szokásokról, az együtt töltött időről, a pihenésről, a finom ételekről és az egymásnak kedveskedésről szól. Ez a lényeg, a háttér és az, hogy ki mennyit tölt bele a vallás kancsójából, már mindenkinek a maga dolga.
Ezúton is kívánok minden kedves olvasómnak meghitt, bejgliben és töltött káposztában gazdag karácsonyi ünnepket!
Örömmel látom, hogy bár sok rosszat mondhatunk a mostani politikai helyzetről itthon, amibe nem is szeretnék belemenni, de néhány év alatt megértük azt, hogy június negyedikéről beszélünk. Hogy emlékezünk. Tévében, rádióban, interneten. Nem felejtjük el sunyi módon, mintha mi sem történt volna.
Változatlanul: nem tartom magamat olyan embernek, aki hatalmas zászlókkal vonul ki hosszú sugárutakra kántálni valamit; de olyannak sem, aki szerint csak azért esett ma az eső, mert az ég könnyeket hullatott értünk. (Szép gondolat, pedig.) Olyanfajta ember sem vagyok, aki szerint jobb lenne, ha a térképen kifelé mutató nyilak hirtelen irányt váltanának, és visszafelé húznák az elcsatolt területeket.
Ettől függetlenül azon a véleményen vagyok, hogy június negyedike ugyanannyira szomorú napja a magyar történelemnek, mint mondjuk október 23-a. Nem azért, mert elvettek tőlünk dolgokat, vagy mert megaláztak minket. Erre még azt is mondhatnánk gonoszan, hogy megérdemeltük, elvégre a háború egy ilyen üzletág: ha rossz helyen állsz, rosszul jársz.
Az egészben a legszomorúbb az, ahogyan (legrosszabbul) azok jártak, akik a túloldalon voltak és vannak máig. Akiket magyarságuk miatt leköptek, de más nemzet fiainak vagy lányainak nem nevezhették magukat. Akiket ha megkérdezel, hogy mi a nemzetiségük, azt mondják, hogy se magyar, se más.
Illetve szomorú az is, hogy a szomszédos országainkkal olyannyira romlott meg a kapcsolat az évek során, amit már sehogy, vagy csak nagyon nehezen tudunk megváltoztatni. Mert a vérünkben van. Nekik is és nekünk is. Nem kell bántani senkit, aki szlovákozik vagy románozik, mert ebben nő fel, ezt látja. Míg a román vagy a szlovák ugyanúgy ebben él. Sokszor ezek a szavak úgy csengenek bizonyos körökben, mintha káromkodna az ember. Pedig egy mai román és egy mai magyar nem sok haragon kellene osztozkodjon.
Az én szememben ezek azok a problémák, amelyek miatt június negyedikét talán az egyik legkomolyabb gyásznapnak tekinteném.
Durva hallani, hányan halnak meg a lakásba visszaömlő égéstermék miatt. Ez pedig komoly dolog, ellenőrizzétek ti is kéményseprőkkel, hogy minden oké-e. Hozzánk elvileg 13-án jönnek kötelező ellenőrzésre, ez az egyetlen dolog, amit igyekszem mindig szigorúan venni, ha kell, akkor még szabit is kiveszek emiatt.
Az albiban gázkonvektorok vannak (kapcs. ford.: olyan berendezés, ami nagyon meleget tud csinálni, nagyon sok pénzből, de csak addig, amíg folyik beléje a gáz), ezeknek gyakorlatilag három fontos jellemzőjük van.
A hosszú szünet után való első begyújtásnál én általában kinyitom a felette lévő ablakot, hogy szellőzzön. Utána általában könnyű észrevenni, ha valami nem oké, mert egyrészt nagyon hamar kialszik az őrláng vagy egyszerűen nem kék a színe. Szóval, ha valakinek ilyen vas van a háztartásban: ha sokáig van furcsa szaga, ha hamar kialszik vagy ha nem kék a színe: azonnal gázszerelő.
Riasztóberendezés sem lehet haszontalan, nekem mondjuk nincsen, de ha házban laknék, biztos lenne.
Szokásaimhoz és a »tavalyi évhez« híven idén is szeretnék mindenkinek nagyon boldog karácsonyi ünnepeket kívánni a kedvenc, kékséges karácsonyfadíszemmel (lehet, hogy ebből el kellene pakolnom egyet valami széfbe, nehogy összetörjenek).
Már túl vagyunk a kiváló töltött káposztán és sült libán (Kázmér kifejezetten élvezte az utóbbit), ajándékozgattunk is, és most családi filmezéssel folytatjuk az estét.
A dátum persze még mindig nem ismert, egy anno balszerencsésen megfogalmazott SQL-lekérdezésnek köszönhetően, de az első bejegyzés 2005-ben, november ötödikén született, így tegnap ünnepeltük a hatodik évfordulót.
Hogy idézzem az adminisztrációs felület egy informatív üzenetét: a blogban összesen 4718 bejegyzés található, amihez összesen 68 563 komment érkezett, 3638 hozzászólótól (a sajátjaimat nem beleszámolva).
A technikai megközelítés: a blog mögött még mindig egy voltaképpen 2005-ben megírt kód áll, bár a megírt tényleg idézőjeles, inkább az összetákolt lenne a jó szó: akkoriban kezdtem tanulni ezt az egészet, és nem gondoltam volna, hogy valaha is komoly lesz belőle, azt különösen nem, hogy ezzel fogom keresni a kenyeremet, de egyáltalán nem bánom, hogy így alakult. A hírös-neves harmadik verziót nagyon régóta ígérgetem, voltaképpen két de az is lehet, hogy három éve. Sokszor belekezdtem és sokszor abba is hagytam. Most legutoljára pár hete kezdtem el, viszonylag jól is haladok vele, amennyire időm engedi, készülget, és az is lehet, hogy egyszer készen lesz. Végső soron, a »Duke Nukem« is megjelent, csak kis idő kellett hozzá. :]
Nem technikai oldalról: érdekes dolog ez a blogírás, mindig erre jutok. Sokszor nem úgy jut rá időm, ahogy azt én szeretném, de ettől függetlenül nem akarom a következő években sem abba hagyni. Páran vannak akik szeretik olvasni, biztosan vannak páran, akik nem (érdekes módon ők még mindig előrébb vannak a statisztikákban mint azok, akik szeretik, ez is egy érdekes dolog máskülönben), de nekem a legfontosabb, hogy leírok olyan dolgokat, amik jelentéktelen apróságoknak tűnhetnek, de évekkel később jó, hogy vissza tudom olvasni őket.
Mi töklámpás helyett a Terror Háza előtt tervezünk gyertyát gyújtani az este során, azon annak az évfordulónak a megemlékezése alkalmából, amit talán a legjobban átérezhetünk.
Nem csupán azért, mert viszonylag kevés idő telt el 1956 óta. 55 év egyáltalán nem sok, vannak még köztünk olyanok, nem is kevesen, akik habár idősek, de szellemi erejük teljében tudnak beszámolni arról, mi is történt akkor.
Ingriddel tegnap arról beszéltünk, hogy vajon ha mostanában történnének ezek az események (és nem úgy értve, hogy most, mint 2011-ben, hanem inkább úgy fogalmazva, hogy mi éltünk volna abban az időben), akkor vajon aktív tagjai lettünk volna-e az eseményeknek. Ezt sajnos nem lehet így eldönteni, és persze nem is kívánhatjuk, hogy ilyen időszakban éljünk, de ettől függetlenül éltem volna akkor, és átéltem volna, mi történik ott.
Az megint egy más kérdést vet fel, vajon jobb-e nekünk most, mint nekik 1956-ban, vagy valójában egy vidámnak és szabadnak tűnő buborékban élünk, amit demokráciának neveznek, közben pedig lehet, hogy kevesebb szavunk van, mint bármelyik diktatúrában.
Az október egy nagyon szomorú hónap, ezt eddig is tudtam; nem elég, hogy nemrégiben az informatikai iparág elvesztette egy mágnását, »Steve Jobs-ot«, ma Dennis Ritchie-től, a C nyelv atyjától és a UNIX rendszerek egyik alkotójától kell búcsúznunk.
Ritchie hetvenéves volt, 2007-es visszavonulásáig 1967-től (negyven év!) a Bell Laboratóriumban dolgozott, ahol olyan sikereket ért el, amely az iparág komoly fejlődéséhez vezetett.
Október hatodika egyébként sem éppen egy vidám nap, sajnos ez különösen igaz a maira: életének ötvenhatodik évében elhunyt Steve Jobs.
Mindamellett, hogy valaki kedveli az Apple-t vagy sem, a modern számítástechnika egyik úttörőjét, és egy – ismerősei és kollégái szerint – remek embert vesztett el a világ. Ahogy Obama mondta: mi sem bizonyítja jobban Jobs hatását a világra, hogy legtöbben egy olyan készülék kijelzőjéről olvasták a rossz hírt, amelyet maga Jobs talált fel.
Szomorú, hogy egy ilyen embernek 56 éves korában kellett itt hagynia szerető családját és szeretett munkáját.
Végül, a nemrég indult hivatalos, magyar Apple oldalról:
Az Apple elvesztette látnokát és kreatív géniuszát, a világ pedig egy csodálatos emberrel lett szegényebb. Mindazon szerencsések, akik ismerhettük és együtt dolgozhattunk Steve-vel egy jóbarátot és inspirációt adó mentort vesztettünk el. Steve egy olyan vállalatot hagyott hátra, amelyet csakis egyedül ő lett volna képes felépíteni, és a lelke örökké az Apple alapja marad.
Azzal szeretném kezdeni az egész szeptember tizenegyezést, hogy ami tíz évvel ezelőtt történt, az valószínűleg a modern világtörténelem egyik legsúlyosabb katasztrófája, amely több ezer ártatlan ember életét követelte. Az egyik legszomorúbb eseménysorozat, amely manapság történhetett. Helyén való tehát a megemlékezés, amelyet minden évben tartanak ezen a napon.
Mindezek mellett viszont akad egy apró tüske, ami engem irritál, évek óta.
Nem tartom magam mélymagyar érzelmekkel fűtött, magára zászlót húzó, rovásírást tetováló személynek, és azt is tudom, hogy bizonyos döntéseket nem lehet, nem is szabad visszavonni.
Ettől függetlenül azonban szomorúnak tartom, mint magyar ember, hogy míg a saját országomban egy a saját történelmünk fekete napján történtek évfordulóján hosszú évek után először »emlékeznek meg« a médiában, addig szeptember 11-én évek óta egész napos műsorok, főoldalas cikkek, különrovatok, átalakított kezdőlapok, dedikált rádióbeszélgetések zajlanak.
Nem sajnálom én az emlékezést senkitől, pusztán arra próbálok választ találni, hogy egy minket csak közvetetten érintő eseményről miért kell ezerszer jobban emlékeznünk, mint a minket voltaképpen mai napig sújtó döntés meghozataláról, amely családokat, életeket tett tönkre, és hatása sokkal tovább fertőzött, sokkal több életet követelt.
Egy nagyon kedves családi barátunk, és az őnála még kedvesebb párocskája egy különlegesnek nevezhető virág- és dekorációszalont nyitottak Flowerstore néven a Deák tér és az Astoria között.
Az üzleti modell kicsit a »Sugarhopra« hasonlít, csak itt édes finomságok helyett színes kedvességek foglalják el az ízlésesen berendezett üzletet. Ehhez még hozzátenném, hogy a kitűnő belvárosi elhelyezkedéshez képest barátságos árak és még barátságosabb kiszolgálás társul.
Node, hogy a fényező szavakat félretegyem: ha betértek a Károly Körút 16-os házszám alá (a Deák tértől haladva jobb oldalt, az Astóriától haladva bal oldalt, pont a két megálló között), és vásároltok valamilyen szép szál virágot vagy csokrot, majd a vásárlás után (de akár előtt is) elsütitek az A mefiblogról jöttem! mondatot, vásárlásotok végösszegére tíz százalék kedvezményt kaptok!
Szóval: Károly Körút 16, A mefiblogról jöttem!, 10% kedvezmény!
Az akció visszavonásig érvényes, érdemes figyelni a weblapot illetve a különböző egyéb csatornákat! :)
Azért ne feledkezzünk ma meg arról, hogy volt egy ilyen néhány éve:
Vicces volt egyébként, mikor a tehetségkutató műsor vezetője megkérdezte az egyébként nyertes erdélyi fellépőt, ugyan miért ilyen nagy dolog számára, hogy június negyedikén léphet fel, hát mi történt június negyedikén?
Aminek örülök, hogy idén több tévé- és rádióműsorban is megemlítették, még ha csak futólag is, hogy a múltban egy hasonló naptári fekvésű napon volt valami, ami nekünk nem volt túl jó, és ha már változtatni nem is, megemlékezni, nem elfeledni talán jó lenne.
A munka mellett ma egy sokkal fontosabb, ha nem a világ legfontosabb dolgát ünnepeljünk: édesanyánkat.
Idén az orgonáról egy idős nénike gondoskodott, aki a metrómegállóban ücsörögve árulgatta növényeit. Mostanában egyébként virágot csak és kizárólag idős néniktől veszek: kedvesek, szép virágaik vannak, negyede annyiba kerül mint a virágosnál és még segíthetek is vele egy embernek, aki talán jobban rászorul.
Noha tegnap láttam, csak ma jutottam el odáig, hogy írjak is róla: életének kilencvenharmadik évében elhunyt a Nemzet Színésze, Komlós Juci. Főként mindenki a Szomszédok Lenke nénijeként ismeri, szerintem az én korosztályom biztosan, de még jópáran vagyunk, akik többek között azon nőttek fel.
Szentpétervári koncertjük után ma reggel, egyelőre tisztázatlan körülmények mellett, szállodai szobájában holtan találták Bobby Farrelt, aki a Boney M énekeseként olyan nagysikerű klasszikusokért felelős, mint az alábbi:
Nekem, mint a szokások megszállott emberének, a karácsony az egyik kedvenc ünnepem, főként azért, mert az egész egy szertartásosan meghitt dolog, a maga apró kis részleteivel: a fa feldíszítése, a vacsora, az ajándékok átadása és így tovább.
Akárcsak minden évben (például »tavaly karácsonykor« is), most is a kedvenc díszemet fotóztam, némileg variálva kicsit. A gömbből egyébként a »tavalyi baleset« óta már csak kettő van, viszont egy egészen hasonló csúcsot sikerült szerezni (egy centire áll a plafontól), reméljük harminc egynéhány évet ez is velünk lesz majd.
Minden kedves olvasómnak kívánok békés, meghitt és olyan boldog karácsonyt, amilyenre vágyik!
Annyira nem Insolisos vonatkozású dolog, bár tagadhatatlanul a mi anyacégünkről van szó.
Az a cég, amelynek a mi anyacégünk nyújt könyveléssel kapcsolatos teljes körű szolgáltatást, januártól tulajdonosváltás miatt nem kívánja ezeket a továbbiakban igénybe venni. Ennélfogva van kapacitás újabb, akár nagyobb cégekkel való együttműködésre.
A csapat több mint harmincéves tapasztalattal rendelkező könyvelőkből áll, akik munkáját több országosan elismert szakember segíti és ajánlja, többek között az APEH volt elnöke Minarik György és a Hungarocamion korábbi főkönyvelője, Kürtös Emese.
A szolgáltatások egyértelműek, ezeket most nem részletezném.
Egy szó mint száz: ha éppen te, vagy valaki az ismerőseid közül könyvelőt keres, küldj egy levelet a gabor.nadai[kukac]insolis.hu e-mail-címre!
Persze a dátum még mindig nem pontos, mivel anno az SQL-lel való ismerkedésem során egyszer sikerült felülírni az összes novemberi bejegyzés napját, így az első bejegyzés elvileg most »2005. november 1-jén született «, ami persze nem igaz. Sőt, van egy tucat bejegyzés ami még nem is jelenik meg jól, mivel anno egy külön szkript rakosgatta bele a bekezdéseket és egyéb formázásokat a kódba, nem HTML-t írtam.
Ezalatt az öt kemény év alatt a blogba összesen 4 351 bejegyzés került, amihez a sajátjaimat nem számolva összesen 65 742 hozzászólás érkezett, 3 416 hozzászólótól. Az egyedi látogatókat az öt év alatt szintén csak megbecsülni tudom, de nagyjából másfél-kétmillió körül járhat a szám, ha lehet hinni a Google Analytics-nek, illetve a korábbi statgép és egyéb statisztikák mentéseinek. Még kicsit a technológiai megközelítés: a fantasztikus blogmotor (egy katasztrófa az egész máskülönben, ezen tanultam meg a PHP-t, de ma lazán letagadnám hogy öt éve én írtam ezt) jelenleg a »2.4-es verziónál tart«, a 3.0-s verzió évek óta be van tervezve, és ami azt illeti már ötmilliószor meg is írtam, csak nem saját magamnak, de ez megint más téma.
Akit érdekel hogy az évek során hogyan nézett ki a blog, az a »mefiblog generációk« című bejegyzést olvasgassa.
Tegnapelőtt meghosszabbítottam a domént is, így még egy évig biztosan szomorítom a népet.
A blog egyébként a hoszting.com házában lakik, akiket csak dicsérni tudnék, sosem volt semmilyen bajom velük, és ha valaki tárhely iránt érdeklődik, akkor általában őket szoktam ajánlani.
Nyárra be van tervezve egy hatalmas születésnapi party, ennek részletei még körvonalazódnak, valószínűleg kibérlünk egy jachtot, hozunk luxus sztriptíz- és csippendéltáncosokat, minőségi brandy-t, konyakot és whisky-t, aztán durvulunk. Vagy csak elmegyünk valahová aztán beszélgetünk, ki tudja.
Lehet mondjuk akkor arra is gondolni, hogy vannak olyan vállalatok, akik nem valami eldugott balkáni az hol is van országként gondolnak ránk, hanem kicsit komolyan is veszik a dolgainkat:
Google-éktől persze nyilván senki sem olvas engem, de ha egyszer idetéved valaki, akkor innen is üdvözletemet küldöm annak, aki ezt kitalálta.
Máskülönben az is tetszett, hogy idén kampányt csináltak október 23-ának: a városban mindenütt plakátok, egy-két tömegközlekedési járaton érdekességeket mondtak be két megálló között és így tovább.
Ma pedig szerintem továbbra sem ünnepelni, inkább megemlékezni kellene egy szomorú időszak évfordulója, egy olyan napon, amikor sok-sok ember hozott nagy áldozatokat azért, hogy nekünk most egy fokkal jobb legyen.
Rengeteg ember vesztette el otthonát, vagy küzd a folyamatos esőzések miatt bekövetkező árvíz okozta károkkal.
Éppen ezért kis webfejlesztő csapatunk az Insolis Solutions 2010. szeptember 1-jéig beérkező megrendelései bevételének öt százalékát az árvízkárosultak segítésére ajánlja fel.
Tudjuk, hogy ez nem sok, és ráadásul nem is biztos felajánlás, de úgy gondoljuk hogy mindenkinek meg kell tennie, amit tud.
Ha ti valahogy tudtok segíteni azokon, akiknek most minden segítség jól jön, ne habozzatok!
Ezúton szeretném nektek átadni minden jókívánságomat a holnap megkezdődő eseménysorozathoz. Tudom, hogy sokan közületek halálra aggódtátok magatokat, sokakat közületek egyáltalán nem érdekelt az egész és sokan közületek ezt próbáltátok beadni a nagyközönségnek. Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy a legtöbbetek holnap reggel mikor kilép az ajtón azt gondolja majd: a mindenit, tényleg eljött ez az átkozott nap.
Én nem akarom senkinek azt mondani, hogy ne aggódj, az érettségi egy vicc, mert tudom hogy nekem is mindenki ezt mondta, és csak jobban felidegesített.
Amit én a holnapi naphoz szeretnék hozzáfűzni az a következő. Mikor befejezitek az első írásbeli vizsgát, hatalmas kő fog leesni a szívetekről. Ha mégsem, akkor mindenkit vigasztaljon az a tudat, hogy pár nap, és az egésznek vége. Remélhetőleg mindenkinek sokkal izgalmasabb, eseménydúsabb évek következnek ezután, és néhány évvel később mikor egy hideg ital mellett az érettségi kerül szóba, mindannyian röhögni fogtok, mennyire régen volt, mennyire aggódtatok és valójában mennyire jelentéktelennek tűnik az évek távlatából nézve.
Mondom mindezt úgy, hogy három éve érettségiztem.
Mindenkinek nagyon sok sikert kívánok az érettségi vizsgaidőszakhoz, utána a felvételihez, felvételi után az első felsőoktatási vizsgaidőszakhoz vagy az első munkahelyhez. Vigyetek rengeteg tollat, a csoki a meg a szőlőcukor a gyengéknek való, dobjatok be egy feles Unicumot, majd vigyorogjatok mindenkire és csináljátok meg az egészet. Aztán tegyetek ugyanígy minden hasonló megmérettetés előtt.
Mert elvégre erről szól ez az egész. Folyamatosan szívunk, de azért mosolygunk közben.
A munka ünnepe után megünnepeljük édesanyáinkat is, illetve azt, hogy vannak nekünk. Akartam lopni orgonát a családi hagyományokat követve, de ott korzóztak a rend éber őrei. Én ma mondjuk nem találkoztam anyukámmal, de remélem helyettem is mindenki megölelte a sajátját, ha volt erre alkalom.
A már-már szokásosnak mondható egyik kedvenc karácsonyfadísz fotójával szeretnék 2009-ben is minden kedves és nem kedves olvasómnak békés, meghitt karácsonyi ünnepeket kívánni, sok bejglivel, halászlével, töltött káposztával, sült libával, kis és nagy ajándékok tömkelegével valamint a családi-baráti együttlét örömével.
Az ünnepi logó idén sajnos technikai okok miatt elmarad.
A Hennel.hu-val közösen gratulálunk és szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki részt vett a játékban. Azok se búsuljanak, akik most nem jártak szerencsével, ugyanis mostanában várható még néhány hasonló megmozdulás.
Adatbázis-szerverek gyakorlaton ülök éppen, Microsoft SQL Server 2008, Microsoft SQL Server Management Studio, vizsga.mdf és társai. Hihetetlen, hogy van valami, amit tényleg jól csinált meg a Microsoft.
Amit igazából mondani szerettem volna, hogy a hétvégén ismét összegyűlt a Monetáris Tanács, a mefbilog financiális divízió és a mefiblog mélyen tisztelt szenátusa, aminek következtében egy szigorú eurós összeg jelent meg egy most megnevezni nem kívánt szervezet (oké mégis: EuroDNS) bankszámláján. Nem sokkal később a Your domain «mefi.be» renewed successfully. Expires on Nov 28., 2010 felirat jelent meg egy bizonyos adminisztrációs felületen.
Nem csalás, nem ámítás: aki most nem rest válaszolni egy kérdésre, illetve kicsit jóban van Fortuna asszonysággal, az minden egyéb hercehurca nélkül zsebre vághat egy 16 GB-os iPod nano MP3-lejátszót, a legújabbat, fényesen dobozban, meg minden, a Hennel Produkció és a mefiblog közös nyereményjátékában.
Október huszadikán, életének nyolcvankettedik évében elhunyt Dargay Attila. Nemzedékek nőttek fel a munkáin, köztük én is. Igazán szomorú, különösen hogy mostanában tényleg egyre több tehetséges magyar hagy minket itt.
Az enyéimet persze nem számolja a gépezet. Akartam egyébként valami kis játékot, mikor úgy öt-hatszáz komment távolságra voltunk a nagy számtól, meg is kerestem két céget ezzel kapcsolatban (két mozit, egy S-betűset meg egy P-betűset); az S-betűsnél továbbították a levelem az illetékesnek, majd nem jött válasz, a P-betűsnél pedig egyszerűen nem jött válasz. Ennyit erről.
Most hatvanegyezer-százhuszonhétnél tartunk, kemény.
Versailles, Franciaország – 1920. június 04. A Nagy-Trianon kastélyban aláírják az első világháborút lezáró békeszerződést, többszörösen megtizedelve így Magyarország területét és népességét. A helyzet és a véleményem »tavaly óta« változatlan.
Minden anyukának (de legfőképpen persze egynek igazán) boldog anyák napját kívánok ezzel az ugyan »tavalyi«, ám még mindig szép orgonával!
Nem mellékesen az alábbi párbeszéd zajlott le köztem és édesanyám között az imént a konyhában:
Én: Miért van epresjégkrém illata a kukának? Anyum: Mert beledobtam néhány penészes epret. Én: Szóval az epres jégkrémnek olyan illata van, mint a penészes epernek. Nem vonnék le következtetéseket.
A húsvéti sonka és a több liternyi alkohol elfogyasztása közben csendben emlékezzünk meg két emberről, így a magyar költészet napjának alkalmából. József Attila A Dunánál című versét Kaszás Attilától hallhatjuk:
Nem spam, nem kamu, nem átverés. Aki szeretne április másodikáig féláron vásárolni Nike termékeket jövő hétig, kijelölt üzletekben, az küldjön nekem egy e-mailt a zokni[kukac]mefi[pont]be címre Nike akció tárgysorral.
Szép napot, kedves blogolvasó ifjúság, 2009. március 15-ét írunk.
Bizonyára mindenki ismeri Antonín Dvořák cseh zeneszerző kilencedik, Új világ vagy Az új világból szimfóniájának negyedik tételét, de legalábbis biztos vagyok abban, hogy akinek így nem ugrik be, rögtön be fog, miután meghallgatta és megnézte az alábbi videót:
Jelentem az Andrássy út, a Hősök tere, az Oktogon és a Deák Ferenc tér teljes nyugalomban, láttam rohamrendőrt fogyasztó kólákat, vagyis kólázó rohamrendőröket, valamint egy-két gyanús elemet (például egy Árpád-sávos kabátban lévő srácot, akin első látásra három Nagymagyarország-kitűzőt számoltam meg) de leginkább csak családok, kokárdás járókelők, idősek vannak az utcákon. És elkezdett szemerkélni az eső.
Ma van a »nemzetközi nőnap«, amit hasonlóképpen a »Bálint-naphoz« nem igazán kedvelek, korábban már kifejtettem miért. Egyébként is, az igazi nőnap március 25-én van és amúgy meg álszent dolognak tartom, hogy Géza vesz egy szál szekfűvet (sic!) az asszonynak, de egyébként köp egyet minden nő után ha épp nem fütyül, meg néha nem ódzkodik attól, hogy az asszonyt, akinek ma virágot vesz, mert hát nőnap van, szóval őt a paprikáskrumpli gyengécske ízvilága miatt fizikailag bántalmazza.
És egyebek. Jesszusom, mindig megfogadom hogy idén már nem írom le, de sosem sikerül.
Ellenben azért boldog nőnapot és sok virágot azoknak a hölgyeményeknek, akiknek nem sikerült személyesen vagy más csatornákon átadni ezt. De szekfűvet nem veszek, sajnálom. ;]
Sőt, talán ha mondhatjuk csak egyre rosszabb a helyzet, de ettől függetlenül ma január 22-e van, a magyar kultúra napja. 1823. január 22-én írta meg ugyanis Kölcsey Ferenc a Himnuszt, a magyar nép zivataros századaiból. Kicsit szomorú, de a miénk, és egy biztos: illik hozzánk.
És ahogy »tavaly ilyenkor«, úgy idén is szokás szerint ez az utolsó bejegyzés, mi hamarosan megkezdjük az ektivitizős, malacsült és virslievős szilvesztert, így szeretnék mindenkinek nagyon boldog, sikerekben, kalandokban, örömteli pillanatokban, kapcsolatokban, anyagi és mindenféle jólétben, szexuális aktusban, sikeres vizsgákban, napsütésben vagy hóesésben és minden olyan dologban gazdag 2009-es évet kívánni, amilyet szeretne. Kivéve a petárdázóknak, mert nekik bizony lófütyit a fenekükbe. ;]
Itt a mefiblogon mármint. Itt lentebb lehet beírni a bejegyzés URL-jét az other résznél a szürke részbe (például: http://mefi.be/muti/3465/fenykepek/). A kattintósak csak azért vannak, mert kettő választ legalább meg kell adni szavazás indításakor.
2008. december 29., 00.00.31 – kiegészítés
Hallod, Humor Herold!? Ha senkit nem érdekel és az egyik sem szavazatot adod le, akkor gondolom tényleg tényleg ennyire szar, meg tényleg nem érdekel. Viszont felvetődik a kérdés, hogy mégis vagy még mindig itt, sőt, miért szavazol? Olcsó az internet vidéken is, mi? Remélem azért a kuki nőt három centit. :]
Csendben megemlékeznék, hogy a Monetáris Tanács, a Nemzetközi Valutaalap és a Mefiblog Pénzügyi Bizottsága közötti hosszas tárgyalásainak eredményeként ma egy húszeurós bejövő összeg jelent meg sikeresen folyószámlánkra, melyből tizennyolc euró negyven centet (including VAT) azonnali jelleggel átutaltunk az Európai Doménkezelő Bizottságnak, ahol percek alatt végrehajtották a szükséges műveletet, így a mefi.be domén érvényességét 2009. november 20-ig meghosszabbították.
Tömören de röviden: még egy évig biztosan szomorítom itt a népet, aztán pedig meglátjuk. ;]
Szolgálati közleményünket olvashatták, és most sport alvás.
Ez igazából egy hozzászólás lett volna, »ennél a bejegyzésnél«, de egyébként is régóta érik bennem a dolog, tehát most bejegyzés lesz.
Akinek nem inge, nem veszi ezeket magára. Roppantul bosszant, hogy mindenki csak szidni tudja a hozzászólókat és a hozzászólásokat, közben pedig mindenki csak generálja a feszültséget. Én érzem magam kellemetlenül, amikor kapok egy e-mailt valamelyik olvasómtól, aki egyszerűen nem akarja leírni kommentben a véleményét, mert tudja, hogy úgyis jön majd valaki, aki kioktatja, beoltja, kiröhögi, elküldi a fenébe.
Nem hiszem el, hogy tényleg nem lehet egy bejegyzést normálisan kommentálni. Ha nem érdekel a téma, ne szólj hozzá, teljesen fölösleges kényszerből írni valamit. Ha nem tetszik valamelyik hozzászóló stílusa, ne kezdjed el ócsárolni, szerezd meg valamilyen elérhetőségét, és anyázd ott. És még sorolhatnám.
Nekem is szokott szar napom lenni, és megjegyzem ha valaki hülyeséget ír, igyekszem kulturáltan kijavítani más hibáit, és igyekszem kulturáltan kezelni azt, ha valamit elrontok, és erre figyelmeztetnek. Mégis azt látom, hogy másoknak ez egyáltalán nem megy. Nekem is szoktak rossz napjaim lenni, én sem kapok félóránként pinát, most is éppen fáj a derekam meg izzadok is, mégsem máson, más blogján vezetem le a feszültséget, kérlek benneteket ti se tegyétek. Offtopikolni ott a Plurk, ott az MSN, ott az IRC ott az ezernyi másféle kommunikációs csatorna.
És ettől a ponttól kezdve tényleg nem érdekel, hogy lesz-e sértődés vagy nem: minden egyes hozzászólás, amelyik eltér a témától, és semmi pluszt nem tartalmaz, azonnal törölve lesz. Unalmasnak tartom már, hogy két órát nem vagyok itt, és egy bejegyzéshez érkezik hatvan hozzászólás, amelyiknek a fele teljesen lényegtelen. Félre ne értsük: ha valaki egy filmes posztnál megjegyzi, hogy egyébként talált egy nagyon jó lábgombásodás elleni kenőcsöt, és még talán-talán szól is, hogy ez a komment offtopik, nem fogom törölni, mert ki tudja ki keres éppen lábgombásodás elleni kenőcsöt. Mint ahogyan arra sem szoktam megsértődni, ha valaki kulturáltan megjegyzi, hogy megint elpolitizáltam valamelyik HTML-elem lezárását, és szét van csúszva az egész oldal.
Akármennyire hihetetlen is, igyekszem ezt az egészet úgy csinálni, hogy legalább egy olvasó úgy érezze, hogy igen: megérte idejönni. De ha tíz másik olvasó azt mondja nekem privátban, hogy már el sem olvassa a hozzászólásokat, akkor tényleg szomorú vagyok. Én azt hiszem mindent megteszek, hogy a beszélgetések a megfelelő mederben folydogáljanak, ha viszont valaki egyfolytában kiönti ezeket a medreket, azzal egyszerűen nem tudok mit tenni, csak annyit, hogy törlöm a fenébe. Vagy letiltom a hozzászólást, erre volt már példa, de nem szeretnék vele többször élni.
Írtam már korábban is, hogy ezentúl máshogy lesznek a dolgok a hozzászólások terén, de ma kiborult a pohár, és tényleg máshogy lesz. Ha az érdemleges, ésszerű, hasznos kommunikáció azzal jár, hogy egy bejegyzéshez csak négy hozzászólás érkezik, ám legyen. Ha valaki megsértődik, azt nagyon sajnálom, de nem tudok mit csinálni.
És még egyszer: kinek nem inge, nem veszi magára. Mielőtt viszont elkezdenénk másokat ócsárolni, nem ártana körülnézni magunk körül is. Tudom, ez az irgalmatlanul közhelyes mondat rám is vonatkozik, én sem vagyok szent.
És akkor a filmről szóló bejegyzés marad alvás utánra.
Gondoltam írok egy ilyen hogyisvanez-bejegyzést a helyi osztályzásokkal kapcsolatban, mert néha nem elég egyértelmű. Osztályozásra a »filmek«, »sorozatok«, »könyvek« és »zenék« kerülnek, általában elolvasásuk-meghallgatásuk-megnézésük után. A sorozatoknál sokszor már az első rész után, de mostanában inkább megnézek három-négy-öt-hat részt, mielőtt írok róla. Az osztályzások hatféleképpen alakulhatnak.
Öt pont
Ilyet akkor, ha az adott dolog vagy nagyon-nagyon-nagyon tetszett, és bekerült a kedvencek közé, vagy pedig akkor, ha műfaján belül kiemelkedő alkotásnak számít. Voltak benne hibák esetleg, de az összhatás elfeledtette.
Négy pont
Jó volt, kellemes szórakozás, de nem lesz nagy kedvenc, van nála jobb is, vagy voltak benne apróbb zavaró hibák. Ide tartozik az is, ha jól indul, de a közben vagy a végén valami elrontja az űberjó-érzést.
Három pont
Több zavaró hiba, nem tetsző összhatás, de azért voltak részek, amikért megérte, és nem bánom hogy megnéztem-meghallgattam-elolvastam.
Két pont
Sorozatos zavaró hibák, gyenge összhatás, nem szimpatikus karakterek, egyetlen rész sem kiemelkedő, kár volt érte pénzt kiadni, időpocsékolás.
Egy pont
Legrosszabbul elköltött forint.
Nulla pont
Elég ritka, de ez akkor jár, ha nem sikerült befejezni az alkotást.
Persze néhány esetben nem így alakultak a pontok, de jó ideje igyekszem eszerint osztályozni Gondolkodtam a tízes skálán, de aztán rájöttem, hogy sokszor még az ötös is sok, elég lenne annyi, hogy nagyon rossz, elmegy, nagyon jó. Persze nem.
A mefiblog corporation (továbbiakban: A Cég) pályázatot ír ki a mefiblog interaktív média eladására. Eladásra kerül: az összes mefi.be domén, az ezekhez tartozó tartalom (e sorok írásakor 3097 bejegyzés és a szerzőket nem számítva 48 509 hozzászólás), az összes videó- és hanganyag, az arculat, a brand, az ezekből származó bármilyennemű anyagi vagy tárgyi haszon, valamint ezek szabad felhasználási joga.
A kiírásra pályázhat bármely 17. életévét betöltött, általános iskolai bizonyítvánnyal rendelkező személy, aki legalább egy éve internetezik, és általánosságban ismeri a mefiblog corporation termékeit, tevékenységeit és vállalati hierarchiáját.
A pályázat árverés keretein belül történik, a legmagasabb licit nyer. A kikiáltási ár: 20 000 (azaz: húszezer) euró. Licitálni hozzászólásban lehet, 2008. június 19-e éjfélig. Amennyiben az utolsó (legnagyobb licitet ajánló) fél nem megfelelő (nem rendelkezik az adott összeggel, nem felel meg a kiírásoknak, visszalép), úgy az utolsó előtti legnagyobb licitet ajánló nyer, és így tovább.
A mefiblog corporation közleménye a folytatásban olvasható.
Szóval, tegnap a mefiblog v3-mal kapcsolatban Gergőkérdezte, hogyan is nézett ki a mefiblog v1. Gondoltam legyen itt egy kis képes összefoglaló a mefiblog történelméről. A gyönyörű szkrínshotok elszálltak sajnos anno, de vannak ilyen kisebb képkockák.
A sok komolytalanság után egy kis búskomorság, ezen a meleg nyári délutánon. Június negyedike van, június negyedike volt 1920-ban is, harminc perccel délután négy óra után, mikor is aláírásra került a trianoni békeokmány. Mindenki tudja mik voltak az előzmények, mindenki látja mik a következmények (aki nem, az nézzen magába meg nézzen utána). A véleményemet »tavaly már leírtam«, azóta semmit nem változott.
Már előre bánom, hogy felteszek ilyen kérdést, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy idén foglalkozik-e vele akármennyit is a média, vagy hovatovább foglalkozik-e vele a média annyit, mint amennyit akármelyik »holokauszt megemlékezéssel«.
Mefi, a szélsőséges blogger véleményét olvashattuk 2008-ban, egy meg nem történt eseményről.
2008. június 04., 18.58.26 – kiegészítés
Nos, a TV2 híradójában semmit nem mondtak, megnézem majd a m1 híradóját is, roppantmód kíváncsi vagyok. A Duna TV-t kéne elkapni, ők biztosan megemlítik a dolgot.
2008. június 04., 19.16.15 – kiegészítés
Küldtem egy e-mailt a Tények szerkesztőségének, kíváncsi vagyok válaszolnak-e egyáltalán, és ha igen, mit. Ahogyan azt »Trimo jelezte«, az RTL Klub híradója szintén nem említette az évfordulót.
2008. június 04., 19.27.33 – kiegészítés
Na, úgy látszik egyelőre, hogy a Duna TV az egyetlen, aki még foglalkozik ezzel. Mondjuk meglepett volna, ha pont ők nem.
Az a nagy helyzet, hogy ki kell mondanom, még ha meg is sértődnek páran, de meghalok, ha nem írhatom le, hogy szinte az összes blogon található bejelentkezős-regisztrálós rendszer, egy nagy kalap bálnabánat. Írnám a kommentet nagy hévvel, erre csak egy link, vagy sokszor csak egy üres felirat vigyorog rám gizdán, hogy regisztrálj, vagy jelentkezz be. És akkor kattintok, bejelentkezek, visszadob, és máris elveszett a pillanat varázsa.
Vagy minden egyes alkalommal be kell írnom azt, hogy szerda van, az anyádat; vagy hogy Mefi volnék, és van blogom meg e-mail-címem is.
Az összes gagyi. Kivéve egyet. És most majd megint kapom az ívet, hogy nyalizok, meg egyebek, pedig erről szó sincs, elég csak kipróbálni, és rögtön megszereti az ember. Szóval egyetlen helyen van ez a dolog ügyesen megoldva, mégpedig Haszprus blogján. Ha valaki kommentált már ott, tudja mi a módi; ha reigsztrált vagy, jelentkezz be, ha nem, add meg a neved és írj. Na de nem ám egy sima szöveg van, hanem a komment után van egy űrlap a bejelentkezésnek és van egy a név megadására is. Nem kell hat másik oldalra ellátogatni, egy helyben, ügyesen megoldhatod. És ez jó, ezt a példát követni, mondhatnám, ezt a mintát szabványosítani kellene. És amikor én ezt anno megláttam, már akkor tudtam, hogy ha valaha írni fogok bejelentkezést, akkor az így fog kinézni.
Ennek fényében, mélyen tisztelt hölgyeim és uraim, a mefiblog nagyrabecsült olvasóközönsége, szeretném bemutatni a mefiblog v3 intellinges bejelentkező formuláját:
mefiblog v3 intelligens bejelentkezés – a Haszprus Überblog után szabadon.
Azért intelligens, mert ha belekattintasz például a név mezőbe, és elkezded írni a nevedet, azonnal eltűnnek a regisztrációs-bejelentkezős mezők; míg ha pont bejelntkezni vagy regisztrálni szeretnél, abban a pillanatban eltűnik a vendégeknek szóló mező. Lehet, hogy még egy AJAX-alapú bejelentkezéssel is megtoldom, de ezt nem ígérem. Tehát ha kommentálnál, de véletlenül elfelejtettél bejelentkezni, vagy még nem reigsztráltál, de szeretnél, rögtön, a komment megírásával egy időben megteheted ezt. Időt, pénzt, energiát és biteket spórolva meg ezzel. Továbbá ezzel, és »és a hasonló megmozdulásokkal« szeretném elősegíteni a reigsztrációs rendszerre való legzökkenőmentesebb átállást.
Előre, aki ért hozzá, mondja, hogy tényleg nem-e hülyeség-e ez-e; én, mint naiv felhasználó úgy vélem, hogy nagyon nem. És a naiv felhasználó agyával kell gondolkozni, tehát.
Nos, idén is megejtem szokásos olaszországi utamat, melynek időtartama valószínűleg három-négy hét lesz. Az időpont még nem biztos, vagy június második, vagy július első felében indulok, ez még a jövő zenéje.
Viszont, idén úgy gondoltam, hogy kicsivel több blogcsászár gondoskodik a rendről-fegyelemről, és talán néhány bejegyzést is írnak majd. Ábécésorrendben, név szerint: Balázs, GazVezír, smv és Zsukov. Míg én távol leszek, ők fogják szórakoztatni a mélyen tisztelt olvasóközönséget, és ők fogják ellátni a szokásos teendőket a mefiblog háza tájékán (meglocsolni a logót, megetetni a zenegépet, gereblyézni a kommenteket és így tovább).
Szóval, most egy kis reklám. Egyre többen vagytok kedves olvasóim, és egyre többen vagytok, akik hozzá is szóltok a bejegyzéshez. Ennek (az esetek többségében örülök is), de annyi embernél csak egy csúnya szürke fantomképet látni, valami izgalmas-színes-saját képecske helyett, ott a név mellett a hozzászólásnál. Aki nagyon-nagyon nem tudná miről magyarázok: »itt egy korábbi leírásom«, elég szájbarágós, igen, de valakinek ez kell, ami egyáltalán nem baj.
Profibbaknak pedig csak annyit írnék: kérlek titeket, regisztráljatok, legyen képetek! Akik az eredeti dolgokat szeretik, azok a Gravatart válasszák, akik pedig a magyar változatot részesítenék előnyben, azok az MKavatar oldalán regisztráljanak. (Én az utóbbit preferálom, de mindkét rendszer képei megjelennek itt.)
Nem részletezném, pusztán egy sorba leírnám, de azért mégis bejegyzésbe: megvolt a »háromezredik bejegyzés«. Pezsgő. ;]
A négyezredik bejegyzésig nem írok semmit.
Mégis részletezném. Ez nagyjából ezer bejegyzés egy évre. Egymillió karakter. Átlag napi három poszt. És nagyjából minden perce vidámság. Konklúzió: megéri blogot írni.
Ezzel az orgonával szeretnék minden kedves jelenlegi, vagy leendő anyukának boldog anyák napját kívánni, különösen az én egyetlen drága jó édesanyámnak!
Emlékszem régebben a Gellért-hegyre jártunk orgonát lopni. Meg volt az íze, hogy a rendőrök tudtán kívül, de az orruk előtt minél több virágot vigyünk haza nővéreimmel. *Nosztalgia*
Méghozzá az Ördögnek, ha ebben az esetben mondjuk épp a Google az Ördög (persze jó értelemben), ugyanis mostantól egy kisebb hirdetési sáv található a kommentbeküldős blokk alatt:
Nem buzdítok senkit, hogy kattintson, nem is akarok meggazdagodni, ha a mefiblog éves költségeit fedezi, már megéri, ha egy kis zsebpénzhez is hozzájutok, akkor mégjobban, az a pénz például kapásból mehet a »mefiblog parti« költségvetésébe. Ettől függetlenül aki kattint, annak köszönöm. A széle kicsit lelóg, ez van.
Bár a véleményem »még mindig változatlan« (hiába, három év után vannak ilyen ismétlődő témák is), azért hogy mégse tűnjek akkora gyökérnek egy virtuális csokor virággal szeretnák kedveskedni minden hölgyolvasómnak és -ismerősömnek.
A nőket, anyánkat, szerelmünket és hasonlókat pedig az év minden napján, nem pedig egy határozott időpontban, muszájból kell szeretni. Nem győzöm hangsúlyozni, de minek.
Egyik. Tök jó, hogy az esemény előtt pár nappal elkezdik reklámozni, hogy lesz Chris Rea koncert. Egyrészt most az államháztartás nem teszi lehetővé (tegnap ugye »Harlem Globetrotters«, azelőtt »cipővásárlás«, jövő héten Dumaszínház, mozi is esetleg), másrészt meg szeretek legalább egy-két héttel előre tervezni. Blöh.
A másik dolog, hogy van mostmár olyan téma, hogy »esemény«, gondoltam szólok.
Meg kijavítottam pár engem zavaró apró bakit is, megváltozott a kommentekre való hivatkozási mód (a régi is működik persze, de az új a default, nem #KOMMENTID hanem #komment_KOMMENTID. Valamint a címek és a részletek (kommentek száma, dátum stb.) mostantól középre vannak rendezve, meglátjuk mit szól ehhez a mélyen tisztelt.
Hihetetlen, ma olyan jó kedvem volt, arról akartam blogolni, hogy kedvem lett volna végigsétálni az Andrássy úton, ha időm engedte volna, erre éppenhogy leülök a gép elé, és Zsukov benyögi, hogy autóbalesetben meghalt Selmeczi Roland. Az egyik legtehetségesebb (szinkron)színészről beszélünk, legalábbis innen ismerik őt a legtöbben. A sorozatnézőknek biztosan nem ismeretlen a neve; a Született Feleségek Mike Delfinója, a Prison Break Lincoln Burrows-a, a 24 Jack Bauere és Doktor House James Wilsonja, hogy csak a legismertebbeket említsem.
Tragédia, gyász, nem tudok mást mondani, hatalmas veszteség, mind a szakmájának, mind a családjának.
Megfeledkeztem (illetve nem is megfeledkeztem, egyszerűen nem jutott el hozzám hír csak tegnap) egy roppant szomorú eseményről: éltének nyolcvanegyedik évében elhunyt Körmendi János, Jászai Mari- és Kossuth-díjas színészünk. Aki ismeri, tudja mekkora veszteség, aki nem ismeri, ajánlom bármelyik műsort, amit írt, vagy amiben csak szerepelt. Ismét egy remek színésztől kell búcsúznunk, szomorú.
Van itt egy újdonság, amit bizonyára már mindenki észrevett, mely találóan a »Mizu?« nevet kapta. Régóta terveztem valamilyen modult, ami az úgymond egysors bejegyzéseket szüntetné meg (először egy Egysoros néven futó akármit akartam), aztán találkoztam a twitterrel, és gondoltam ez megfelelő lesz.
Ezzel kapcsolatban jelenleg két dolog van még, ami nem biztos. Az egyik, hogy legyen-e hozzá feed (illenék, de valahol teljesen feleslegesnek találom), valamint a másik, hogy öt megtekintés után ne jelenjen meg, mivel átrakni semmiképpen nem szeretném, az ötszöri megjelenés után viszont biztos, hogy elolvasta a drága olvasó, ha pedig nem, akkor valószínűleg nem is fogja.
Ezenkívül gondolkodom még egy fejlesztés kategórián is, mert elnézegetve az archívumot, eléggé tré, hogy a közérdekbe mennek a fejlesztésről szóló jelentések is, meg egyéb, tényleg közérdekűbb infók is.
Valamint néhány apróbb, de annál hasznosabb módosításokat eszközöltem az adminisztrációs felületen, a kényelmesebb kezelés érdekében.
A blog ezennel belépett a »2.4-es« verzióba. A 3.0 még várat magára, nyáron már biztosan nekiugrom.
No, akkor a hagyományokra is adva kicsit, ahogyan »tavaly«, úgy idén is: hacsak valami közbe nem jön, ez lesz az utolsó bejegyzés. Tehát most is szeretnék mindenkinek sikerekben, csajokban és pasikban, pénzben, piában, kajában, munkában, előléptetésben, sikeres érettségi-, járművezetési-, nyelv- és mindenféle más viszgában (sic!), valamint minden egyetemistának és főiskolásnak gyors, fájdalommentes és remek vizsgaidőszakokban, bulikban, kockulásban, játékban, sportolásban, szerelemben, boldogságban, barátságban meg minden jóban gazdag 2008-as évet!
Újévi lógó (megint sic!) is befigyel, fentebb, frissíts.
Mint ahogy már talán említettem (talán, hehe) a karácsony főpontja nálam a menü. Mindenki kérdezgeti az ajándékokat, meg mit tudjam én, de a lényeg a nagy zabálás. Rossz kaja egyenlő rossz karácsony, ez így van, mondhat bárki, bármit. És most én ehhez kapcsolódva szeretném megkérdezni mindenkitől, hogy mi volt a karácsonyi menü, mennyire volt jó, és hogy ha nem volt jó, miért, meg miben lett volna jobbabb!
Mint azt »múltkor említettem«, nálunk – apróbb módosításokkal – így alakult a menü:
halászlé (én ebből nem ettem megvallom őszintén, nem vagyok oda a halért);
narancsos kacsasült, sörrel, borral, hagymás pirított krumplival és párolt lilakáposztával (két kacsából az egyik büdös volt, tiszta idegek voltunk ám);
kacsazsíros kenyér kovászus uborkával (hát ez egy orgia);
rántott hal és pulykamell, majonézes krumplival (a halból csak kicsit, de a krumpli rulzott);
töltött káposzta (azt hiszem ide nem írok semmit ;]);
diós és mákos bejgli (idén is szétnyílt picit, de az íze az fantasztikus lett);
valamint hamarosan nekiállok a mézes puszedlinek, ami nem tudom milyen lesz, de mindenképpen készül fotó róla.
Na hajrá, lehet akár bejegyzésben is küldeni, nem fontos ragaszkodni itt a kommenteléshez! :)
Kapott a blog cuki télapós dizájnt (hóesés meg sapka a szuperemmen), aki nem látja, frissítsen. Igen, én is tudom, hogy az innen lopott kód nagyon tré, és egyáltalán 2007-ben ciki, a sapka meg csúnya, de ez ugye senkit nem érdekel.
Na kérem, szűkösen, de befért a mefiblog is a 2008-as szuperblogok résztvevői közé; akarom mondani: végszóra »megérkezett a pénz«, szóval 2008. november 28-ig biztosan lesz még mefiblog. Kaptam ajándékba plusz egy év regisztrálást, vagy egy évre ingyenesen regisztrálható .be domént. Ami jóság.
Ezenkívül szeretném ünnepélyesen bejelenteni, hogy pontosan ma három éve, hogy egy salgótarjáni (igazából pesti, de Salgótarjánban volt akkor) hülyegyerek kitalálta, hogy ő neki saját domén kell, és mivel a .be akkor ingyér volt, a .hu pedig az ördög rokona, ezért lefoglalta magának a mephisto névből találóan mefiéve keresztelésből következő mefi.be domént, amit azóta is használ. A sráczot Mefinek hívják, és mindenki csak úgy köszön rá a neten, aki nem ismeri, hogy helló, te a mefi.be-s Mefi vagy?.(A blog születésnapja igazából nem tudom, hogy mikor van pontosan, valamikor november elején. Ha megérjük az ötödiket, akkor mefiblog szuperbuli lesz, ígérem. ;])
Az van, kedves drága olvasók, hogy Mefi elutalta (pontosabban Mefi anyukája) a 18 euró 40 centes éves díjat az egyik legrosszabb hazai blog elérésének fenntartásáért, ám e díj még nem érkezett meg a kedvezményezettnek, és a napokban fog lejárni a fentebb említett csodálatosan szörnyűséges blognak csodálatos mefi.be elérése. Amire ki szeretnék én itt lukadni, az nem más, mint hogy: a napokban lehet, hogy elérhetetlen lesz a blog. Tehát nem kell rémültünken a Dunába ugrani, vagy örömünkben pezsgőt bontani, mert a mefiblog él, élni fog, csak lesz egy kis technikai ezmegaz.
Szeretném itt jelezni, hogy a mefiblogot aktívan használók (hozzászólók, linket és bejegyzést beküldők) tárolt adatai (IP-cím, e-mail-cím és hasonlók) harmadik fél számára akkor, és csak akkor kerülnek átadásra, ha a drága felhasználó törvényekbe, vagy a »házi szabályzatba« ütköző dolgokat művel; például szpemmel.
Következtetésképpen: a drága felhasználók adataikat (nagyjából) biztonságban tudhatják, akik viszont adatokat szeretnének tőlem kérni, azok ne is fáradjanak.
Tudom, hogy én vagyok minden tréfának és mókának az zord külsejű elrontója, és nem szeretnék emiatt senkivel összeveszni, de ettől a perctől fogva a HOC.hu nevezetű informatikai portál mindenféle hirdetése (mely a lentebb leírt játékban vesz részt) azonnali törlést von maga után. Mégpedig ezért itt:
A játék célja a HOC.hu név ismertté tétele, az oldal látogatottságának növelése. […] mindenki talál egy egyedi hivatkozást, mely oldalunkra mutat, de tartalmazza a játékos azonosítóját is. Ha ezt a hivatkozást a játékos az interneten elhelyezi, és erre kattintva látogató érkezik, oldalunkra a játékos pontot kap, látogatónként egyet […]
Szerintem gusztustalan dolog, hogy így próbálják népszerűsíteni magukat, mert – még ha a levelezésre, levélszpemre, mármint ezek tiltására ki is térnek – ez nem más, mint szpemmelés.
2007-ben, kukagyújtogatással, meg autóborogatással. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ötvenegy éve tényleg forradalom volt, az emberek tényleg az életüket áldozták azért, hogy nekünk most jobb legyen, és ezt nem szabad elfelejteni. Valamint azt sem, hogy ez nem ünnep, hanem megemlékezés (szerencsére már egyre több helyen mondják így), mert azon semmi ünnepelnivaló nincsen, hogy valaki meghal a szabadságáért.
Kicsit a témához kapcsolódik, hogy megnéztem a TV2-n az A cég – A CIA regénye című filmet. Lehet, hogy a téma és a kor miatt, de sokkal többet vártam tőle, mint amit kaptam. Egyszerűen nem adta vissza olyan jól a dolgokat, mint mondjuk a »Szabadság, szerelem«, ami szerintem a témában kihagyhatatlan darab.
Ha jól veszem ki a hírekből, akkor lehet, hogy McRae egy balesetben meghalt. Még nem megerősített, lezuhant egy helikopter a Skóciában található háza közelében, négy halálos áldozat, de mind azonosítatlan, egyelőre. Nagyon nagy veszteség lenne, tényleg.
Egyébként nyílt titok, hogy lassan, de biztosan készül a mefiblog motorjának legújabb, legokosabb, legszebb változata, és most már néhány kézzel fogható dolog is van, nem csak halvány kódrészletek. Mondhatnám látom a fényt az alagút végén, csak még egyrészt rohadt messze van, másrészt halkan, de dudál is.
Ennek örömére, ha legalább tíz-húsz érdeklődő van, akkor tarthatnánk egy előregisztrációt. Ez azért lenne szuper, mert amikor áppgrédelek az új verzióra, akkor jó lenne, ha minél kevesebb júzernek kéne regisztrálnia. (Lehet majd regisztráció nélkül is kommentálni, linket és zenét küldeni, de olyankor csak az én jóváhagyásomra jelenik meg, ez pedig ugye értelemszerűen lassítaná a dolgokat, az meg kinek jó.)
Tehát.
2007. szeptember 11-e., 16.04.21
Na, akkor akit érekel ide kattintva tud regisztrálni. Más még nem működik, nem érdemes próbálgatni, mert csak hibaüzenetek tömkelegét küldi. Sikeres regisztráció esetén visszaküld a blog főoldalára (mármint a jelenlegi blog főoldalára, persze).
2007. szeptember 11-e., 18.51.43
Na, húsz embernek sikerült, köszönöm. Majd még lehet lesz még egy kör a big ópening előtt.
Egyáltalán nem mondhatom, hogy nagy operakedvelő volnék (sőt, nem hiszem hogy meg tudnék nevezni operacímeket, vagy híres műveket híres szerzők nevéhez tudnám kapcsolni), ám van egy név, ami még nekem sem idegen: Luciano Pavarotti. Az ő nevét rögtön dallamokhoz, hangokhoz tudom kapcsolni.
Pavarotti hasnyálmirigy-rákban szenvedett, 71 éves korában hunyt el.
Minden különösebb magyarázat nélkül, szpojlerek és offtopikok közlésére mostmár használható egy apró kis elem <off>ide jön a szöveg</off> vagy [off]ide jön a szöveg[/off] módon. A megoldást title-ben mutatja. Gagyi, én is tudom, de a célnak tökéletesen megfelel.
Persze csak a miheztartás végett: ez nem azt jelenti, hogy most minden második kommentben lehet offtopik, vagy szpojler, de vannak esetek, amikor elkerülhetetlen, ilyenkor jön jól ez.)
2007. augusztus 22., 11.53.32 – kiegészítés
Mivel itt mindenki bighakkernek képzeli magát, ezért a dolog kicsit módosult; nem a title résznél látható az üzenet, hanem ha végighúzzuk a kurzort a szövegen, ügyesen. Ez végső soron kényelmetlenebb, de ez van.
Végül is, meglett az »elveszett« Flash alapú onleány MP3-lejátszó, DVD-válogatásom gyümölcsöző munkájaként, ám a greg által említett »probléma« sajnos így is fönnáll: amennyiben egynél többször van betöltve a cucc (értsd: egy másik ablakban/fülön, egy oldalon), csak akkor zenél, ha a júzer húzogatja az egeret a pléj gomb fölött. Ez pedig necc. Szóval ha van valami flessguru a környéken, akkor igazán kiokosíthatna, mert én rohadtul nem értek a flesshez.
Akit érdekel itt letöltheti a forrást, felőlem szabadon felhasználhatja (azért egy from Mefiért nem harizom) akárki.
Elöljáróban szeretném leírni, hogy ezt a blogot én írom, én irányítom, és senkinek nincsen beleszólása (még a szüleimnek se), legföljebb ha valaki megkér, írok valamiről.
Talán többen észrevették-észrevettétek már, hogy mostanában kevés kommentre reagálok. Ez azért van, mert meguntam, hogy átlagosan 15-20 hozzászólás érkezik egy bejegyzéshez, és ennek 45-50%-a teljesen elhanyagolható. És most nem az egyszmájlis, egyszavas kommentekre gondolok, mert ez is vélemény, és én ezt is tiszteletben tartom. Viszont más is felhívta már rá a figyelmem (konkrétan többen), hogy nem-e-unom-e, hogy az én blogomat használják az internet sóhivatalának. És a válaszom: de, unom.
Tehát a továbbiakban kicsit óvatosabban a kommenteknél; nem, nem arra kérek senkit, hogy egy magára erőltetett, másik személyiségként kommentáljon, hanem azt, hogy ha valaki anyázni szeretne, akkor azt ne itt tegye, hanem az erre alkalmas csatornákon (e-mail, MSN, ICQ, Yahoo!, IRC stb.). Remélem mindenki érti, hogy mi a lényeg. Nem komment nélküli bejegyzéseket, hanem a bejegyzés témájához szorosan, vagy részlegesen kapcsolódó, véleményt vagy ellenvéleményt. És nem anyázást felém, és másfelé.
Szolgálati közlemény, remélem nem túl későn: a Pingvinfarm technikai okokból (gépcsere, komolyabb vasra) egy ideig nem elérhető, szóval ne tessék megijedni, nem történt semmi baj. Szolgálati közleményünket olvasták.
Május első vasárnapjával nem úgy állok, mint a »nőnappal«, illetve a Valentin-nappal, melyek általában csak arra jók, hogy a virág-, a csecsere-árusok és egyéb egységek jól megeszedjék magukat.
Az anyák napja viszont fontos, szép nap (bár itt is szigorúan érvényes szerintem, hogy nem egy napig kell szeretni anyánkat, hanem az év 365 napján.
Tehát amit ki akarok hozni a sok rizsából, az nem más, hogy nagyon boldog anyák napját kívánok minden anyukának, de leginkább a sajátomnak, akire mindig számíthattam-számíthatok a bajban, és más helyzetekben is!
Tegnap egyébként megvolt a kétezredik bejegyzés. A második ezret durván tíz hónap alatt sikerült megírni. Tudom, voltak közötte igénytelen, meg említésre nem méltó dolgok is, de tényleg nem érdekel. Később jó lesz visszaolvasgatni, hogy ilyen voltam, ilyen lettem és társai, meg jó lesz mutogatni az unokáknak – már ha lesznek. Szóval túl a kétezren, ója.
Mostanában annyi emberen akarunk (és még mennyin kéne) segíteni, hát itt egy lehetőség annak, aki komolyan gondolja. Szeretném leszögezni, hogy nem szeretek azért írni valamiről, mert kérnek rá. Scream viszont olyan dolgot kért, ami szerintem megér egy, vagy két blogbejegyzést is.
Virág Zsolt egy 17 éves sportoló, a kisalfold.hu cikkje szerint a magyar torna egyik legtehetségesebbjének tartott tornásza, és én hiszek nekik, mert most hiszékeny vagyok.
Virág Zsolt egy előreszaltó után a lehető legszerencsétlenebbül ért földet; elmozdult az egyik nyakcsigolyája. A csuklóját, kezének ujjait és lábát a több műtét ellenére sem tudja mozdítani, és szerintem ez 17 évesen (ráadásul egy aktív, kiemelkedő eredményekkel rendelkező sportolónak) a legszörnyűbb ítélet.
Aki tud tehát, a lentebb található számlaszámra utalhat egy kis összeget. Szerintem ilyen esetben minden segítség elkélhet.
Gondoltam megjegyzem, hogy – az egyébként elég rendszeresen frissített – Mefi fotóblogja, ami az imago nevet viseli (de imago az nem Mefi, és Mefi az nem imago), mindenféle aprósággal okosodott. A lényeg, hogy az RSS-ben már van tumbnyál (ilyen kis agyontömörített jószág, amiből azért lehet látni, hogy hát az egy fotó lesz, ha rákattint az ember), meg a fotók fölött van két (vagy egy, ezt nem lehe tudni; de kettőnél nem több, csak egy kis alkohol után) nyilacska, amivel hihetetlen módon lehet navigálni. Csak ennyit akartam.
És elmenekülnél, Innen a Holdra, Csak mert szeretet ellen, Be lettél oltva!
Tudom, hogy neked is, Rém kellemetlen, hogy Be lettél oltva, szeretet ellen!
Egyébként el is felejtettem írni, pedig akartam, hogy tegnap, azaz február 25-én volt a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Minden vitát félretéve: azért az eléggé elgondolkodtató, hogy a kommunisták emlékeztek egyperces néma csenddel, a kommunizmus áldozataira.
Csinosítottam kicsit a menüt itten bal oldalt, bővítettem is, rendezgettem is, és pár apróságot javítottam. Valamint szeretném bemutatni a Sorozatmánia névre keresztelt külön részt, ahol az éppen nézett, a már befejezett, és a tervezett sorozatok vannak listázva. És ennyi.
Vannak tárgyak, melyek megkönnyítik életünket, és illene ezen tárgyak feltalálójának legalább a nevét ismerni. Ott van például a golyóstoll, vagy a Rubikkocka.
Robert Adler neve ezidáig ismeretlen volt számomra, pedig valami olyat tett le az asztalra, amit nap mint nap használunk, ami kényelmessé teszi életünket, nagyjából ötven éve. Ez pedig nem más, mint a távirányító.
Robert Adlert csütörtökön, 93 éves korában hunyt el. Az origón azt írták, hogy némítsuk le egy percre a tévékészüléket a megfelelő gombbal – szerintem támogatható.
Úgy döntöttem amúgy, hogy fogok csinálni fotóblogot. Eleinte nem akartam, mivel ott a flickr akkont, de aztán úgy voltam vele, hogy miért ne; akit érdekel, itt is, ott is megnézi, akit meg nem érdekel, az engem sem érdekel.
Az elgondolás egyébiránt Balázs miatt erősödött elhatározás státuszba (huh, ezt frankón öt percig fogalmaztam), megtetszett az ő fotóblogja, és valószínűleg valami hasonlót fogok én is tákolni (igen, koppintok mint állat).
Csak ennyit akartam. Meg még annyit, hogy ez a kép minden elfogultságtól mentesen is nagyon jó lett. Szigorúan szerintem, persze.
Telepakoltam a blogot accesskey-ekkel. Ez Operában a shift+esc billentyűkombinációval jelenítő meg, majd egyetlen gombnyomással (mint az a képen látható) egy adott részhez ugrik.
Firefoxban elvileg az alt és a megfelelő billentyű a bűvös művelet, ehhez majd készítek listát (vagy odaírom zárójelben). Internet Explorerben nem tudom hogyan kell, de aki ezt használni fogja, biztos hogy böngészőt használ.
Próbáltam a legfontosabbakat összegyűjteni, ha valami még kellene, lehet szólni.
Levente kérésére kicsit bővítettem a Vezírközpontot (ahol egyébként nagyjából mindent be lehet állítani) egy aprócska információval. Ez nem más, mint az utolsó öt bejegyzés, ahol kommentált az olvasó. Aki használja, az használja egészséggel.
A UPC teljesen átalakítja a chello internetszolgáltatást. A jelenlegi csomagokat eltörlik, és új, lényegesen nagyobb sávszélességet kínáló csomagokat vezetnek be - forgalmi korlát nélkül!
Ezt a cikket tessék szépen elolvasni, aztán ha csellósnak tetszik lenni, tessék szépen kezeket dörzsölve örülni, és felkészíteni a számítógépet az éjjel-nappal tartó letöltésre!
Éltesse bizony. Ugyanis ma van a magyar kultúra 184. születésnapja; Kölcsey Ferenc 1823-ban pontosan ezen a napon írta meg a Himnuszt (melynek eredeti változata az Országos Széchényi Könyvtárban pihen), a magyar nép zivataros századairól (ez szerintem még ma is helytálló, csak azóta eltelt majdnem két évszázad).
Közérdekű kérdés pedig, hogy másnak is lassú-e az oldal, olyan irgalmatlanul, amikor egy bejegyzést akar megnézni. Tehát nem a főoldalon és nem is más lekérésekkor, hanem a /muti/$id/$cim/ típusú lekérésekkor. Mert valószínűleg megvan a baki, csak érdekelne, hogy másnál is van-e efféle hibajelenség. Köszi.
Tesztnek mondjuk ezt és ezt a bejegyzést lehetne megnézni, az egyiknek lassúnak, a másiknak gyorsnak kellene lennie.
2007. január 5-e, 20.39., kiegészítés:
Köszi a válaszokat, a problémát a getHostByAddress(); okozza; legalább tíz másodperc, mire kiköpi a hosztot, ami csak azért érdekes, mert eddig nem csinálta (legalábbis nálam). Az új ellenőrzés módszerén már dolgozom, meglássuk mi lesz, sztéj tunyed.
Két gyereket, akik még nem töltötték be hatodik életévüket sem, bűn egyedül hagyni egy kocsiban. Emlékszik még valaki a Csellengők főcímére, amiben egy felelőtlen anya egy üzlet előtt hagyja a babakocsit, benne a gyerekkel, akit persze rögtön ellopnak? Körülbelül ugyanez a helyzet, csak ez a kis otthagyás két ártalmatlan gyermek életét követelte, ez pedig – számomra – szomorú.
Még szomorúbb, hogy valaki egy kompra való felhajtás előtt nem rögzíti megfelelően az autóját. És azt valahogy nagyon nem tudom elképzelni, hogy váratlanul belegurult a folyóba. Vagy óriási felelőtlenség, vagy szörnyű baleset.
Úgy döntöttem, hogy idén – hacsak valami közbe nem jön – ez lesz az utolsó bejegyzés. Ergo szeretnék mindenkinek sikerekben, csajokban és pasikban, pénzben, piában, kajában, munkában, előléptetésben, sikeres érettségi-, járművezetési- és nyelvvizsgában, bulikban, kockulásban, játékban, sportolásban, szerelemben, boldogságban, barátságban meg minden jóban gazdag 2007-es évet!
Figyelem-figyelem! A mefiblog szerkesztősége úgy döntött, hogy segít egy hamarosan induló webkettes szolgáltatáson, és jótékonysági logótervező pályázatot hirdet. A pályázatra bárki nevezhet, legfeljebb két pályamunkával, melyeknek tartalmaznia kell az eredeti forrásfájlt (Photoshop, Gimp, stb.), minimum 300×200 pixeles méretben, és a kész terméket, JPG, vagy PNG formátumban, kicsinyítve. A kész logónak valamilyen formában a tűz jelenségét tartalmaznia kell.
A pályamunkákat 2006. december 7-e éjfélig lehet beküldeni, a beküldés az alábbi két módon történhet:
E-mailben a zokni[kukac]mefi[pont]be címre Pályázat témával;
tömörített állományban, melynek elérését ezen bejegyzéshez, hozzászólásban jelzi a pályázó.
A megfelelőt mindenki igényei és lehetőségei szerint választja.
A nyertes pályázóknak – ha egyéb ajánlat nem érkezik – sajnos nem tudunk tárgyi, csak erkölcsi elismerést biztosítani, ám úgy gondoljuk, hogy a játékszellem fontosabb a nyereményeknél. A szigorú zsűri – melynek tagjait egyelőre titokba burkolóznak, s a nagyközönségtől visszavonultan élnek – nagyjából egy-két héten belül eredményt hoz majd, és minden résztvevőt tájékoztatunk az eredményekről.
A pályázat további fejleményeit a blog keretein belül kívánjuk közölni.
A mefiblog szerkesztőségének sajnos nem áll módjában elfogadni mások által már használt, illetve feldolgozott logóterveket. A pályázatra érkezett művekért felelősséget nem vállalunk, a pályázat visszavonásig, vagy a készlet erejéig érvényes, kopirájt mefiblog káeffté, kétezerhat.
Tegnap éjjel ismeretlen tettesek megpróbáltak behatolni a Pingvinfarmot kiszolgáló szerver-számítógép rendszerébe, ám a renkdívül erős tűzfal meghiúsította kísérletüket. A Pinginvafmon közleményt adtak ki az eseménnyel kapcsolatban, s a szakértők csoportja megkezdte a helyreállítási munkálatokat. A TCSI ismeretlen tettesek ellen nyomoz.
Tehát tegnap nem ment, de ma már megy, semmi pánik, négerek vagyunk. Szolgálati közleményünket hallották.
No, tegnap pedig elküldtünk 16 eurót és ötven centet a mefi.be domain meghosszabbítására. Kicsit bennem van-volt a félsz, mert a VISA-kártyás hadművelet nem működik (az OTP-nél kéne valamit szenvedni), így banki átutalással küldtük, megjegyzésnek meg odaböktem, hogy domain renew: mefi.be, sőt, még egy mélt is dobtam, és nagyon korrekten válaszoltak, hogy még nem jött meg a pénz, ezért ha lehet adjam meg a bank nevét meg a tranzakció azonosítóját. Megadtam, és megjegyeztem, hogy csak holnap fog menni, mert itten ma munkaszüneti nap leledzik.
Csak ennyit akartam mondani, kérem kapcsolja ki.
(És ezzel finoman a nép tudtára adtam, hogy még egy évig (2007. november 29-ig) biztosan blogolni fogok. ;])
Ma kerek ötven éve, hogy kitört az 1956-os forradalom. Eleinte le akartam írni pár sorban, hogy mik is történtek, de fölösleges. Aki nem tudja, az nem is akarja megtudni, aki pedig tudja, annak fölösleges leírni. Annyit azért mégis megjegyeznék, hogy az USA bekaphatja, ugyanis anno, a forradalom kitörésekor egyetértettek Magyarországgal, rokonszenvüket mutatták a tüntetőknek. Közben pedig az akkori elnök (Eisenhower) bizalmasan megüzente Moszkvának, hogy nincsenek tervei Magyarországgal, ergo szabad kezet ad a szovjeteknek.
Remélem nem haragszik meg senki, de egy kicsit kényelmetlenebb lesz a linkküldés, mégpedig annyival, hogy két számot össze kell adni. Igazán nem vészes, legföljebb tíz lehet az összeg, a számokat pedig szöveggel írja a rendszer, diszkriminálva ezzel a nem magyar (pl. olasz spammer) linkküldőket.
És egy közérdekes kérdéses: baj lenne-e, ha egy ilyen rendszer védené a kommentküldést is?
Valami hardveres szaki megsúghatná nekem, hogy miért csinál olyat egy PC, hogy bekapcsolom és sikít. Úgy értem a monitor képe teljesen sötét, és három-négy másodpercenként sípol egyet a gép. Semmit nem tudok vele kezdeni (úgyértem abszolút semmit, még a BIOS-ba sem tudok belépni), tehát egyértelműen fizikailag kell valamit csinálni. De mit?
2006. október 14-e, 12.19; kiegészítés:
Probléma megoldva, kihúztam, lecsatlakoztattam a vinyót és vissza. Most már megy.
Én pedig akartam írni pár sort 1849. október 6-áról, de Balázs megelőzött. Olvassátok el, érdemes. Akit pedig még több információ érdekel, az keresse föl a Wikipedia ide vonatkozó lapjait!
Történt egy apró változtatás a kommentelés terén. Biztos mással is előfordult, hogy egy kisregényt megírt komment formájában, aztán véletlen bezárta a böngészőt, vagy anyu üvöltött hogy gép kikapcs, vagy csak valami nem feküdt, és a komment elillant. Na, ez elvileg itt a mefiblogon már nem fordulhat elő. Ehhez annyi kell, hogy JavaScripteket és a sütiket (cookie) engedélyezze a böngésző; a megírt komment ottmarad a beviteli mezőben, ameddig el nem lesz küldve. Természetesen csak a tényleges küldés után lesz üres a doboz, így elvileg ha a komment nem menne el, akkor ottmarad a tartalma.
És az csak szerintem gáz, ha egy színész és egyben énekesnő egymás után négyszer mondja a kamerának, hogy …férfivel…?
A blogbejegyzések lekérése úgy történik, hogy egy lekérésben szépen bele van zsúfolva minden. Beleértve a témákat és a kommentek számát (előbbihez JOIN utóbbihoz LEFT JOIN). Ezzel már akadtprobléma, ezért a LEFT JOIN ideiglenesen gyomlálva lett, helyette van egy függvény, ami csinál egy plusz kverit, és tré, de hát istenem, három másodperccel gyorsabb az oldal letöltése.
Sokan megkérdőjelezik az elmém épségét, hogy másodpercekkel játszadozom, de higgyétek el: három másodperc az rengeteg, egy modemes, vagy telefonos látogatónak ez fél percet is jelenthet, ami eléggé zavaró, tapasztalatból tudom.
Ha valaki meg akarná oldani a problémát: az összes szükséges mező indexelve van, és a mezőtípusokkal sincsen probléma.
2006. szeptember. 16., 20:56:32 kiegészítés:
Megoldva: módosítottam a lekérést, mégpedig úgy, hogy a témanevek lekérése is LEFT JOIN-nal történik. Egyelőre úgy néz ki, hogy most süvít, ha valakinek lassú, az jelezze kommentben. Köszi.
[23:16:48] hi
[23:17:03] lehet 1 kerdesem? / keresem?
[23:17:34] <+eF`k3_> mefit rakene dumalni csak mka legyen
az oldalan :]
[23:17:39] van benne vmi :D
Jó, hát velem lehet alkudni. Egy kicsit. ;]
Aztán ha regisztráció lesz, akkor háromféle gravatar-avatar támogatás üzemel majd.
Nem is mondtam, ma rám mosolygott a szerencse. Jó rút mosolya van, de nem is ez a lényeg: nyertem hétszáz forintot, méghozzá kaparós sorsjeggyel. Ha lett volna egy 03-as is, akkor ötmilliót nyerek, de hát pont nem volt.
Az a flikkeres képmutató disznó pedig ment a vérbe, mert olyan lassú, hogy azt öröm nézni.
Van már a blog RSS-csatornájának ügyes XSLT-stíluslapja. Ennek azért lehet örülni, de toporzékolva, mert így néhány link kattintható, valamint a mefiblog a harmadik (jelenleg, de ténylegesen a negyedik), amelynek XSLT-vel rendelkező RSS-csatornája van. Először Haszprus, majd nem sokkal utána Balázs csinált ilyet (bár az a blogja már megszűnt), ma pedig Shamalt és nem sokra rá én készítettem ilyet, juppí.
Ez persze nem is olyan mókás, sokkal mókásabb, hogy van már pubDate, amit egyesek olyan hevesen követeltek. Nyomassátok a bugreportot, hadd élvezzek! :D
A tévékettőn huszonegy óra harminc pertől a Született feleségek második évadnyitó epizódja, majd nem sokkal utána Dr. House kalandjai tekinthetőek meg, jó szórakozást!
A blog pedig mostantól a Wish szerverét fárasztja a napi bejegyzések és kommentek áradatával. A segítségért ezer és egy köszönet Bártházi Andrásnak, akinek tartozom egy rekesz sörrel. :)
A költözködés többé-kevésbé észrevehetetlen volt (bár a header(); függvénnyel szenvedtem kicsit), legföljebb az RSS működésében lépett föl néhány probléma. Most már lehet kommentálni, meg zenét és linket küldeni.
Halkan megjegyzem, hogy öröm volt a három és fél megabájtot foglaló adatbázist áthozni; egyszer el is rontottam, és kezdhettem elölről.
Dorkának van egy versenye, amit én most promóciós jelleggel megemlítenék itt. A kiírás lényege roppant egyszerű, írj egy bejegyzést, és ha a hirtelen fölállított, de szigorú és talpraesett bizottság (melyben én is ott vagyok) azt mondja rá, hogy zöld, akkor bekerül Dorka blogjába, ötszázadik bejegyzésként.
Tudom, nem nagy különlegesség, de időszerűnek tartottam bevezetni egy kis apróságot, amit az átlagos olvasók nem láthatnak. Ha a vezírközpontban van bejelentkezett fölhasználó, akkor a kommenteknél megjelenik egy link a törlésre és szerkesztésre. Ez sok esetben kényelmes lehet, amint lesz kedvem a bejegyzéseknél is aktiválni fogom. Át kéne már írni a bejegyzések kezelését is, mert nagyjából fél éve hozzá sem nyúltam, és finoman szólva gány. Működik, de gány, egy kód pedig legyen igényes.
Valamint készüljön föl mindenki, hogy a mefiblogon hamarosan regisztrációs rendszer fog uralkodni. Ez annak függvényében fog bekövetkezni, hogy mennyi kedvem lesz megírni a felhasználó-kezelést. Nem kell megijedni, lehet majd kommentálni regisztráció nélkül, de a nem regisztrált hozzászólók kommentjeit átnézem, mielőtt publikus lesz. Jah igen, még akarok majd olyat is, hogy publikus bejegyzés és komment, ami csak akkor látszik, ha be van jelentkezve a kedves admin.
Ezzel az apró bejegyzéssel szeretnék boldog névnapot kívánni Rolandnak és Rolandnak! Sok sikert a kereskedelmi rádióban és a reklámpiacon indított legújabb projektetekhez!
Kicsit szigorítottam a beépített spamszűrőn, tehát előfordulhat, hogy néhány komment nem fog bejutni, ez esetben a zokni[karikás a betű]mefi[pötty]be címre lehet küldeni egy levelet, és leszek olyan kedves bejuttatni a kommentet. Értitek, na. Ezenkívül egy hozzászólásban nem lehet több három hivatkozásnál, ezt rendkívül buta módon ellenőrzi a rendszer, minden < a href szókapcsolatot találatnak vél. Általában két linknél nem szokott több előfordulni egy hozzászólásban, de ha mégis, akkor a már fent említett e-mail-megoldás orvosolja a problémát.
viagra
xanax
cialis
levitra
slot
casino
black jack
cheap
offer
<br>
visit
homepage
toyota
muszály
mindíg
mejik
eccer
cijja
Sajnos muszáj volt néhány olyan szót is felvennem, amit nem akartam (ilyen példul az online és a toyota), mert rengeteg spam érkezett kriksz-kraksz tartalommal, amiben ez volt az egyetlen értelmes szó. Az utolsó öt szó pedig azért került be, mert meguntam valakit. Ez van, srácok.
Gondoltam így két hónap után szólok, bár biztosan észrevette valaki, hogy ott lent, ahol az érdekességek vannak, lehet dobálni a bejegyzéseket a delisösznek meg a linkternek és a többi ilyen linkgyűjtő akárminek, csak a promótálás kedvéért; valamint az oldal címe (azaz <title> sora) a főoldalon véletlenszerű, míg a bejegyzéseknél Bejegyzés címe a mefiblogon stílusú lett.
Szolgálati közleményünket olvashatták, a sárgarépa nagyon egészséges.
Bár páran már felköszöntöttetek, amit köszönök szépen, de az én születésnapom csak július 22-én lesz, ma mást ünneplek. Azt a szép szerdai napot, mikor két éve elhatároztam, hogy vezetek egy naplófélét, amin keresztül megosztom gondolataimat a nagyvilággal. Igen, ekkor határoztam el, hogy blogolni fogok – egyesek bánkódnak ezen, mások örülnek, de ezt el kell fogadni.
A jelenlegi blogom nincsen két éves, az majd november elsején lesz egy, viszont jeleneg a harmadik blog, amit megtöltök gondolataimmal. Az első egy zöld kinézettel megáldott, nem valid, teljesen HTML alapú oldal volt, ahová mindig írtam valamit, aztán FTP-n keresztül föltöltöttem. Aztán jött egy fokkal komolyabb, a feketeblog (erre néhány jelenlegi olvasóm is emlékszik talán), amit egy egyszerű PHP motor vezérelt, és tudása rendkívül egyszerű volt, a bejegyzések kezelésén kívül semmit nem tudott. Aztán, tavaly november elsején indult az új blog, ami már picit többet tudott, mint elődjei, és egyben ez a legidősebb blogom is. Több nem lesz, ebben biztos vagyok.
Tehát boldog második blogger-születésnapot mefinek! :)
Legalább egy órát dolgoztam a motron, de leginkább működésbeli dolgokat módosítottam. Pár sortól könnyes búcsút vettünk, néhány lekérés gyorsabb lett, szóval a szokásos. Köszönöm mindenkinek a bugreportot, javítottam mindent, amit tudtam.
Kicsit gyengélkedik a MySQL szerver, ezért előfordulhat, hogy kétszer kell küldeni egy kommentet, vagy csúnya piros hibaüzenetek villognak ide-oda, de hamarosan rend lesz, legalábbis remélem, de mivel ez nem valami bíztató, ezért azt mondom, hogy rend lesz, rendnek kell lennie. Az IP-cím tulajdonosának (úgy is tudja, hogy ki az, csak az nem biztos, hogy olvas) üzenjük, hogy a napjai meg vannak számlálva. Szolgálati közleményünket olvashatták, itt a mefiblogon, az URH 18-as frekvenciáján.
Ezennel baráti szeretettel szeretnék gratulálni kobaknak, aki bevéste nevét a mefiblog történelmébe, méghozzá a tízezredik hozzászólással, az enyéimet figyelmen kívül hagyván. Gratulálok kobak, az ajándékot talán észrevetted! ;]
Az utóbbi időben gombamód szaporodtak a spamkommentek. Remélem, hogy Kobak nem váltotta be ígéretét, miszerint szól a robotoknak, hogy itt is nézzenek körül, ne csak nála. :)
Eddig nem volt probléma, de a mai huszonakárhány üzenet után kicsit szigorítottam a kommentek ellenőrzését. Ezentúl a név, e-mail cím és a weboldal nem lehet nagyobb 20 karakternél, valamint felkerült pár új szó is a feketelistára.
A legrosszabb az volt, hogy e-mail üzenetek voltak a spamekben, azokban pedig nem szerepelt olyan szó, ami a feketelistán lenne. Sebaj, tartom a frontot, aztán kibővítem a spamszűrő tudását.
Statgép meghívó, iWiW meghívó, myVIP meghívó, orkut meghívó. Na ezek nincsenek, csak a keresőoptimalizáció miatt írtam ide, hehe.
Van viszont GMail meghívóm, az pedig ugye jó, mert:
előnyt jelent más Google szolgáltatások használatakor;
ezen sorok írásakor 2726.416826 MB, azaz kb. 2,7 GB szabad hely áll rendelkezésre;
profi spamszűrője a legjobb, eddig egyetlen spam sem érkezett, a november óta működő címemre.
És még sorolhatnám tovább is, de ízelítőnek ennyi elég. Van pár darab meghívóm (ennek a pontos számát itt jelezni fogom), és úgy döntöttem, hogy a kedves olvasóim biztosan örülnének neki.
Ezentúl minden nap gyertek az ircnetre, és cseteljetek a sok bloggerrel, és blogolvasóval. Mert az jó. Este hattól terápiával egybekötött blogírás-elvonó, előtte pedig a bámulatos Cseh Teve szórakoztatja a közönséget.
A csatlakozáshoz az atw.irc.hu extra.irc.hu elte.irc.hu hub.irc.hu, vagy egyéb címeken lehet csatlakozni, a 6667-es porton. Ha valakinek gondja van mIRC-cel, X-Chat-tel, akármivel, az szóljon, mondjuk itt kommentben, segítünk. Jah, és persze terjesszétek az üzenetet mindenütt, hogy #blog @ ircnet. :)
A kezdeményezést balinto barátunk indította, de nagy köszönet illeti Gegét, aki újra blogol, és Luckyt, akinek szép a blogja, tehát tessék rá vetni egy pillantást. A cím ötletét ChaTeve adta, a képet pedig én készítettem.
Ezzel az orgonával kívánok - ha csak jelképesen is - minden jelenlegi és jövendőbeli anyukának, nagyon boldog anyák napját!
Magyarországon 1925-ben, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ilyen napot, majd 1928-ban miniszteri rendelet, a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta. Bővebb információkat a Wikipédián olvashattok az anyák napjáról.
Ma történt húsz éve, hogy hajnali fél kettőkor a csernobili atomerőmű négyes blokkja fölmondta a szolgálatot, több ember halálát okozva ezzel. Csernobilban ma gyertyát gyújtanak, és több középület díszvilágítását lekapcsolják.
Van ugye az a gond, hogy az index.php meglehetősen lassan tölt be. Nos, lemértem mindent, és úgy néz ki, hogy a LEFT JOIN okozza a lassúságot. Érdekes, mert ha RIGHT vagy INNER JOIN-ra teszem, akkor villámgyors, de ugye, akkor csak azokat a bejegyzéseket mutatja, amikhez érkezett hozzászólás. Megoldást, valaki?
SELECT `blog`.*, COUNT(`kommentek`.`blogid`) AS `kommentek`,
`blogtema`.`tema` AS `temanev`, DATE_FORMAT(`blog`.`datum`,'%Y.%m.%d., %H:%i:%s') AS `datumf`
FROM `blog` LEFT JOIN `kommentek` ON `kommentek`.`blogid`=`blog`.`id` INNER JOIN `blogtema` ON `blog`.`tema` =`blogtema`.`temaid` GROUP BY `blog`.`id` ORDER BY `blog`.`id` DESC LIMIT 0,10;
Probléma megoldva: a `blogid` mező nem volt indexelve. Köszönet a segítségért Haszprusnak és Devilllnek.
Két új ficsőrrel gazdagodott a blog. Az első egy apróság a hozzászólásoknál, az elküldésnél megjelenik egy kis kép, valamint egy „Komment küldése...” felirat, és eltűnik a szubmitgomb. Ez többek között a duplikált komment, valamint spampróbálkozások ellen van, másrészt könnyíti a szervert, hisz nem küldi el az adatot. Természetesen szerveroldali ellenőrzés is van, mert az ördög nem alszik. ;]
Eztán van egy olyan, itt balra lent a matricák alatt. A nap bloggere nevet kapta. Működése egyszerű, azt a bloggert írja ki, akinek ma van a napja. Ezt én állítom be, lehet jelentkezni, hogy ki mikorra kéri. A mai napot ezennel Haszprusnak adom (személyes okból, én tudom és ez elég), ha csak nem kér másik napot.
Egy kis apróság, szülinapot, névnapot, évfordulót stb. mondjatok, hogy tisztább legyen a kép.
És még valami: a ficsőr csak a blogszféra linkjei között válogat.
Utánajártam a főoldal lassúságának okáért, és arra a következtetésre jutottam, hogy a névkiszolgálóval lesz probléma. Letszteltem, egy üres index.html ugyanúgy lassan töltődik be. Az érdekesség, hogy az aloldalak (/muti/x/cim-a-bejegyzesnek/) viszont problémamentesen működnek.
Jobb megoldást nem tudok, december előtt nemsokkal hazai névkiszolgálóra költözik a domén, akkor talán jobb lesz. Elnézést a kellemetlenségért.
A dizájn megújult, a motor pedig gyorsult, okosodott, finomodott. Volt egy kisebb probléma a hozzászólásoknál, Firefox alatt nem működött, javítva lett ez is. Furcsa is volt, hogy ilyen kevés komment érkezett. :D
Látható fícsörök nem születtek, viszont a kommentek kezelése ezentúl OOP alapon működik, a reguláris kifejezések függvénytára pedig bővült, van már url bbkód, valamint az idézőjeleket ("") szebbre („”) cseréli. A szmájlik grafikus cseréje pedig megszűnt.
Ami még fontos, volt egy olyan probléma - nem tudom ki tapasztalta -, hogy a http://mefi.be/index.php lényegesen lassabban töltődött be, mint egy bejegyzés maga. Ennek megvolt az oka, egy ob_start(); okozta, mostmár ez is megoldva. A blog pedig mostantól 2.3-as verzióra ugrik, lehet pezsgőzni. :)
Sokáig gondolkodtam, hogy milyen téma alá helyezzem ezt a bejegyzést. Mindenképpen megérdemelné az antiszociális jelzőt, de ez durvának tűnne. A zene sem áll messze a témától, de ennél fontosabb, amiről írni fogok. Közérdek téma, ez lett a választásom.
Hogy ki is Kurt Cobain? A Nirvana frontembere, aki ezen a napon tizenkét éve, hogy elhunyt. Sokak szerint öngyilkosság, de akik így gondolják, azok tévednek. Még régebben - talán akkor is egy évforduló volt, nem emlékszem pontosan - írtam egy cikk szerűséget az esetről. Előkerítettem (köszönet ére Solykának), és feltöltöttem; itt el lehet olvasni.
A Wikin is található egy cikk. Milyen fura, tegnap random móban hallgattam zenét, és szinte minden második szám Nirvana volt.
2007. november 21., 15.23.12: Időközben a fájl elveszett az éterben, és sajnos nincs róla másolatom, majd igyekszem előkeríteni.
Haszprus és moikboy barátaim bíztatására megszületett a blog első osztálya (mondhatnám akár, hogy ojjektuma) ami a felújított és felturbózott kereső személyében mutatkozik be. A régi kereső cseréje tervben volt, gondoltam miért ne OOP alapon tegyem.
Van egy olyan új funkció, amit közvetlen keresésnek neveztem el. Lényege, hogy a http://mefi.be/szimat/mit/valamit hivatkozásra lépvén a „valamit” szó találataival találkozunk. Ennek ugye nem kell magyarázni a hasznosságát.
Opera használóknak pedig ajánlom figyelmébe az alábbi kis kódot, amit az Opera könyvtárában található search.ini fájl legvégére kéretik beilleszteni:
[Search Engine 35 (vagy az utolsónál eggyel nagyobb)]
Name=mefiblog
URL=http://mefi.be/szimat/mit/%s
Query=
Key=m
Is post=0
Has endseparator=0
Encoding=ISO-8859-1
Search Type=0
Verbtext=0
Position=-1
Nameid=
Ez annyit eredményez, hogy a címsorba beírjuk azt, hogy „m valamit”, akkor az okos és ügyes kedvenc böngészőnk a találatokra ugrik. Az Opera 9.x használóinak pedig ajánlom a Tools menü, preferences menüpontja alatt, a Search fület, ahol hozzáadhatjuk a keresőt, és nem kell ini fájlban túrkálni.
Tud már a blog lépkedni a bejegyzéseken oda, és vissza. Egyelőre „primtív” módon külön lekérdezéssel működik, de szerintem senki nem haragszik meg a + 0,0008 másodperces lekérésre. Aki meg igen, az oldja meg ügyesebben. ;]
Ezenkívül készen van a Verziótörténet, és még megcsinálom az archívumokat is, mert jó kedvemben vagyok.
Semmi pánik, nem a webkettes mizériának köszönhető a béta jelzés, de egyelőre a nagymértékű módosítások végett, tesztállapot uralkodik. Mint ahogyan azt korábban említettem a motor lényeges struktúrális átalakításon esett át. Ennek már ideje volt, az összes lekérés INNER és LEFT JOIN szerkezetű lett, a dátumokat már nem sztring típussal kezeljük, hanem timestamppal, valamint néhány fölösleges sort eltávolítottam, és okosodott az RSS is. Ezek így tömören, de van bővebb leírás is, ha érdekelne valakit.
Nos, nem is olyan távlati terv volt, a nemrég említettvezírközpont. Lényege, hogy (jelenleg szegényes) egyéni beállításokat lehessen módosítani. Az újdonság, az a főoldalon megjelenő bejegyzések számának egyéni korlátozása. Lehet öt, tíz, vagy tizenöt bejegyzést megjeleníteni egyszerre.
Tervben van az is, hogy a jelenlegi dizájn háromfelé osztődik, átszineződik, és ez szintén változtatható lesz. Én szürke, zöld, és esetleg bordó színekre gondoltam.
A vezírközpont még béta, szóval lehet bágreportálni, erősen. Köszi. :)
Gondolom észrevehető a kommenteknél bekövetkezett apró változás. Ha a kedves olvasó már kommentált itt, és még kukit is tárol a böngészője, akkor a név, az e-mail cím, valamint a weboldal megadásának mezői nem jelennek meg, csak egy link, amire rákattintva módosíthatóak az adatok. Ezenkívül alul van egy olyan, hogy komment formázása. Erre határozottan rákattintva gombok jelennek meg, megkönnyítve a formázást, az esetleg hozzá nem értőknek. A trükköt régóta próbáltam megoldani, de most találtam meg a módszert rá, egy jávaszörnyeteges trükkel. A következő megoldás, egy teljesen kuki kompatibilis júzerközpont lesz. Mielőtt valaki csinálna ilyet, aztán lopással vádolna...
Válasz. A lényege, hogy a komment megjelenésének dátuma melett, van egy olyan link, hogy válasz. Erre rákattintva, megjelenik egy efféle BB kód a kommentboxban:
[re=komment_id]komment_author[/re]
Ez annyit tesz, hogy átalakul egy, a kommentre mutató hivatkozássá. Tehát utána csak a választ kell írni, és ez jó. Tudom, hogy sebezhető, de fölösleges védelmet helyezni rá, mert nagy kommentszám esetén jelenetős mértékben lassítana.
Ezenkívül csendesen megjegyezném, hogy a mai nap, - eddig - 348 látogató talált ide, és ebből 112 hivatkozás, vagy kereső segítségével. Meg vagyok tisztelve. :)
Majd elfelejtettem, a jávaszörnyeteg működési elvét Kétéltű cimboránál találtam.
Néhány apróságot finomítottam a motoron. Gyorsabb lett a legtöbb lekérés, valamint új rendszer működik a bejegyzések linkelésekor.
Ugye alaphelyzetben ennek a bejegyzésnek a címe az lenne, hogy http://mefi.be/index.php?i=518. De ez csúnya, mert a kérdőjelet nem szeretjük. Ebből lett az, hogy http://mefi.be/muti/518/. Ez ugye már barátságosabb, de ezzel is van probléma. Tegyük fel, hogy keresünk őrült módon egy mefiblogos bejegyzést, a már látogatott oldalaink között. És akkor jön a sok szám. Gőzünk sincs, hogy melyik bejegyzés az. No, és ekkor jön a legújabb rendszer, ami így működik: http://mefi.be/muti/518/aprosagok/. Igaz, hogy mennyivel barátságosabb így? Természetesen ettől függetlenül a fent említett két módszer is használható.
A következő módosítás a listán pedig az, hogy az összes lekérést átalakítom JOIN szerkezetűre, a még gyorsabb működés rédekében. Nehogy valaki megint azt mondja rám, hogy meglopom a szervert. ;]
Pár napig nem lesz limit a blogszférában, itt jobbra. Eddigi kattintások alapján rendeződnek a linkek, így a legkevesebb kattintást kapott blog található legfelül. Boldog ünnepeket nektek, meg jóéjszakát nekem.
Bár eddig is volt rá lehetőség, szeretném jelezni, hogy itt a kommenteldében vannak ügyes BB kódok, és nem haragszom meg ha használjátok őket. A listát nem szeretném eleírni, a fentebb jelölt oldalon látható. És ha minden igaz, hamarosan bővül néhány HTML taggel is. Mert az jó.
És vannak már HTML kódok is.
Nos, már régóta terveztem egy értékelő grafikon bevezetését, és mivel volt pár szabad percem, így most megcsináltam, mondhatnám „Igen, megcsináltuk”. Eleinte úgy szerettem volna megoldani, hogy van öt kép, rajtuk öt csillag. Aztán minden képen eggyel több csillag erősebben látható. A végén viszont CSS segítségével oldottam meg (kódleszólást köszi, de nem kérek), és valahogy így sikerült:
50%
Ezt persze egy jávaszörny illeszti be, én csak annyit adok meg neki, hogy hány százalékosra értékelem. Ezentúl minden értékelhető dologról szóló bejegyzés végén lesz egy ilyen csoda, és ahogyan időm engedi, visszafelé is beállítom minden bejegyzésre.
Nos, mivel nemrég értelmes ember(ek) szemét kommenteket (de mondhatnám akár kommentszemeteket) hagytak maguk után, ezért küldtem egy levelet az IP cím tulajdonosának:
80.99.176.95 UPC Magyarország Kft.
További szép estét, és kellemes kommentspammelést: A moderátorok
Az Európai Bizottság szerdán megerősítette, hogy a németországi Rügen szigetén talált elhullott hattyúk a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 vírusát hordozták. Szerdán tizenegy döglött hattyút találtak Esztergomnál is a Duna jégtábláin, a tetemeket már vizsgálják, 7-10 nap múlva várható eredmény.
Ez gáz. Legalább annyira, mint a t-onlány oldala, szolíd kétszáz hibával.
Elvileg mostmár az új verzió látható mindenkinél. Sok újdonság nincsen, néhány ficsőrt és a kódok javítását leszámítva. A történet még mindig figyelemmel követhető.
Néhány fontos információt azért mégis. Az RSS elérései megváltoztak.
Mint ahogyan megváltoztak a főbb elérések, de ezeket nem szeretném részletezni, mivel a régi rendszerrel is elérhetőek, valamint mindenki láthatja a változást.
Van két új gyermek, a Linkelde és a Zenegép. A használatuk egyszerű, és nagyszerű. Tessék kipróbálni, nem harap.
Bugjelentéseket és - építő jellegű - hozzászólásokat örömmel fogadom.
Ahogyan időm engedi, mindenféle változtatást fogok végrehajtani a blog motorján. Részben az SQL lekéréseket szeretném gyorsítani, és lehetőleg egyetlen lekérésben megoldani mindent (az adott feladatnál persze). Aztán lesz egy olyan változatás a vezírközpontban, hogy megszűntetem az nl2br(); valamint a BB kódok használatát. Ennek az oka egyszerű, jó a BB kód, de ha pl. egy táblázatot szeretnék beszúrni, akkor elég kényelmetlen dolgozni vele. Nagyjából olyan szerkesztési mód lesz, mint amilyen a freeblogon van, tehát HTML alapú.
Tervezek még egyéb finomságokat is, például egy teljesen új keresőrendszert, ami a kommentekben, blogszférában, és egyéb helyeken fog tudni szimatolni, valamint a kommentek legvégére egy régi bejegyzéseket felajánló szerkezetet. Lesznek még más ficsőrök (és nem fícsörök) is, de ezeket majd a maga idejében.
Van már Déldakotának is aktív kommentelők listázása. Leszögezném, hogy már több hete tervezem, és nem a mostani láz miatt csináltam én is. Azt hittem, hogy bonyolultabb lesz az SQL része, de egész hamar rájöttem
SELECT `nev`,`weboldal`, COUNT(id) AS `mindegyik` FROM `kommentek` WHERE `nev` !='mefi' GROUP BY `email` ORDER BY `mindegyik` DESC LIMIT 5
Tehát kiválasztja a névet, és a weboldaltot, megszámolja az ídéket, és a kapott értéknek ad egy osszes nevet, aztán ilyen apróságok, hogy engem ne figyeljen, és e-mail szerint csoportosítva kidobálja azt az öt nevet, aki a legtöbbet kommentelt. Szóval na. :D És persze Haszprus csinált először ilyet az ungarise blogszférában.
Ezenfelül javítottam néhány lekérésen, pöttyet gyorsabb lett a motor. Jah, és szeretném megköszönni a respektációt smv-nek és balintonak.
Ha valaki esetleg majd' szívinfarktust kapott, hogy eltávolítottam nevét a listáról, akkor azt megnyugtatom, hogy ezentúl randomizált rendszer uralkodik. Egyszerre tíz blogger jelenik meg, a többieket pedig az alsó linken lehet elérni. Lesz még néhány apró módosítás, de ezekről majd később.
Mindenféle apróságot tekergettem a blogban. Többek között eltávolítottam két modult, mert feleslegesnek tartottam őket, ráadásul máshol lesznek felhasználva.
Elhunyt Rebeka, a májátültetésen átesett kislány. Átérzem a család helyzetét. Nem fogom leírni, hogy "részvétem", meg azt, hogy "tegyél x-et a neved mellé" stb., mert szerintem a gyász nem itt mutatkozik meg
Buheráltam kicsit a blogmotort. Javítottam az RSS feed hibáit, valamint a kommenteknél azt, hogy a bejegyzéshez két dátum volt kiírva. Elvileg kicsit gyorsabb is lett az oldal letöltése (az egyetlen lassúság az a statgép és az a-stat ikonok végett van)
Ma van a 49. évfordulója a Salgótarjáni sortűznek. Gondoltam írok egy pár sort erről, mivel mai napig én sem tudtam, hogy volt egy sortűz, December 8-án.